Wikipedia:Projekt Kustvatten/Mötesanteckningar

Från Wikipedia

Anteckningar från referensgruppsmöten.

Mötesanteckningar 2019-01-31[redigera | redigera wikitext]

Närvarande: Alicia Fagerving (WMSE), Axel Pettersson (WMSE), Josefina Algotsson (SMHI).

Mötet hölls över Google hangouts meet och bakgrund till projektet diskuterades. Det diskuterades att det är tekniskt relativt enkelt att ta fram en mall som kan använda sig av informationen i Wikidata, men om den accepteras av communityn beror på communityn. Det har i communityn diskuterats kring hur nära kopplingen mellan Wikidata och infoboxar bör vara på svenska Wikipedia, men förhoppningsvis kan en mall som använder sig av information om kustvattenförekomster vara ett bra experiment för hur mallar kan användas. Förhoppningen är också att processen kring skapandet av mallarna kan dokumenteras tydligt och komma de till gagns som vill experimentera med mallar.

Det diskuterades hur WD-objekten för varje kustvattenförekomst kan skapas; om redan existerande objekt bör kompletteras med den aktuella miljöinformationen (likt den strukturen som finns i Askeröfjärden och Kyrkfjorden där objekten är beskrivna som både en kustvattenförekomst och en vik eller ett sund) eller om det bör skapas helt nya objekt för just kustvattenförekomsterna. En kustvattenförekomst har en ganska annorlunda uppsättning egenskaper än vad en fjord eller vik typiskt har även om en del egenskaper ibland överlappar. Av den anledningen bör det få definieras som ett eget objekt på Wikidata. Dessutom är en kustvattenförekomst ett koncept skapat av människan och inte skapat genom en naturlig process, som en fjord eller en vik, och därför borde sakerna inte blandas ihop. Det skulle då vara definierat som en egen sak av samma anledning som ett naturreservat är definierat som en egen sak på wikidata även om det ibland sammanfaller med något som man också skulle kunna anse vara till exempel en skog eller en ö. En kustvattenförekomst har också en ganska strikt geografisk indelning, och det är inte självklart att det bör sammanfalla med den som gemene man anser vara den "naturliga" eller historiska indelningen. (Min förståelse är också att det var på detta sätt som förekomsterna skapades i projektet WFD-data till Wkidata 2016 vilket är en annan stark anledning till att skapa WD-objekten på det viset. Å andra sidan ser man tydligt i exemplet med Orlången att objektet skapades innan sommaren 2015 och att det sommaren 2016 verkar ha fyllts på med information om att det också är en sjövattenförekomst i samband med WFD-data till Wkidata 2016. )

Diskussionen gick senare vidare till hur artiklar kan skapas kring kustvattenförekomsterna. Ett exempel där frågan blir aktuell är ju hur information om hur kustvattenförekomsterna Inre Bråviken, Mellersta Bråviken och Yttre Bråviken kan inkluderas på Wikipedia. Det finns redan en artikel om Bråviken. I den skulle man med en mening kunna nämna att Bråviken består av eller är indelad i 3 kustvattenförekomster. Och därifrån i alla fall länka vidare till en artikel om vad en kustvattenförekomst är. Man kan också fundera igenom om det blir vettigt att skapa en mall för att ha en gemensam infobox för alla tre kustvattenförekomsters statusklassning i Bråvikens artikel eller om man kan lösa det på något annat sätt.

Några uppgifter sattes upp på en att göra lista

  • Skapa en artikel om vad en kustvattenförekomst är
  • Se över att eventuellt dela upp Askeröfjärdens och Kyrkfjärdens Wikidataobjekt så att kustvattenförekomsten blir ett eget objekt och så att strukturen av hur en kustvattenförekomst existerar på WD blir samma för alla kustvattenförekomster.

Under kommande veckan kommer SMHI att på Bybrunnen bjuda in till att kommentera och delta i projektet och sedan börja editera Wikidata med nya kustvattenförekomster.

Josefina Algotsson (diskussion) 31 januari 2019 kl. 14.10 (CET)[svara]

Mötesanteckningar 2019-02-11[redigera | redigera wikitext]

Närvarande: Alicia Fagerving (WMSE), Axel Pettersson (WMSE), Josefina Algotsson (SMHI), Niklas Holmgren (VM södra Östersjön), Klara Matsson (SMHI).

Mötet hölls över Google Hangouts. Det gjordes en genomgång av vad som hänt sen senaste referensgruppsmötet.

  • Att projektsidan har skapats på Wikipedia
  • Att det skapats en projektplan
  • Att projektet introducerats på Bybrunnen
  • Att några Wikipedia-volontärer kommenterat på projektet.

Det diskuterades att miljöinformationen från WFD-rapporteringen lyfts ut ur de existerande objekten för Askeröfjorden och Kyrkfjärden så att det finns egna objekt för instanserna av kustvattenförekomsterna. Det diskuterades hur de interaktiva Open Street map kartorna kommit till i objekten för kustvattenförekomsterna. Det är så att det för någon månad sen lades till en funktion att om man lägger till koordinaterna som egenskap i ett Wikidataobjekt kommer Open Streetmap-kartan visas automatiskt. Detta är ett mycket fint framsteg som gör informationen mer lättläst för användarna. Förutsatt att projektet kan ta fram någon form av mittpunktskoordinat för varje kustvattenförekomst kan denna funktionalitet utnyttjas i Wikidataobjekten. Om det finns tid i projektet kan man dessutom försöka ta fram polygoner för kustvattenförekomsterna, lägga den informationen på Open Street Map och få till interaktiva kartor på Wikipedia med den informationen kopplad från Open Street Map. Man behöver dock undersöka licensen på den polygon-datan.

Det hittades två exempel på polygoner på Wikipedia. Det första exemplet är Siarö. Vid närmare undersökning av hur polygonen i kartan kommit till visar det sig vara något hårdkodat, och inte kopplat dynamiskt till Open Street map. Berlin verkar också ha en karta med en polygon. I detta fall verkar det vara värdefullt att gräva vidare i hur den polygonen eventuellt är kopplad till Open Street map och hur man i så fall gör något liknande med kustvattenförekomsterna. I Berlins Wikidataobjekt visas koden för polygonen i Open Street map som ett värde på egenskapen OSM relation ID.

Kommande aktiviteter:

  • Undersök licens på kustvattenförekomsters polygoner i SVAR och hur informationen kan läggas i Open Street map
  • Gör egna kustvattenförekomst-objekt av Kyrkfjärden och Askeröfjorden
  • Gör ytterligare några manuella exempel på kustvattenförekomster på Wikidata
  • Använd Quick Statements för att införa alla kustvattenförekomster med deras namn och EUCD-nummer på Wikidata

Mötesanteckningar 2019-02-26[redigera | redigera wikitext]

Närvarande: Ola Pettersson (SMHI), Alicia Fagerving (WMSE), Klara Matsson (SMHI), Tobias Haag (VISS), Niklas Holmgren (VM Södra Östersjön).

Två viktiga punkter som togs upp under mötet var licensen på SVAR-databasen samt namngivning av kustvattenförekomsterna på Wikidata. Det har under en längre tid varit ett känt problem att de namn som anges på VISS i visa fall inte stämmer överens med de namn som anges i SVARs databas. Det diskuterades på mötet att det har funnits möjlighet för namn att ändras på begäran av ansvariga län. De nya namnen visas i VISS samtidigt som SVAR databasen inte nödvändigtvis uppdateras. Ett exempel är VISSs Loddbyviken som enligt SVARs databas heter Motala ström. Det är oklart hur dessa diskrepanser uppstår, men beslutet togs att man på Wikidata bör utgå från SVARs databas och namnge kustvattenförekomsterna utefter den. Det diskuterades också om det finns ett sätt att sätta ner foten kring vilken lista som kan anses vara master-listan vilken övrig information bör rätta sig. Vidare diskussion ska föras om detta utanför ramen av detta projekt.

Det diskuterades vidare om hur namnen i SVARs databas ska anges på wikidata. Om en kustvattenförekomst enligt SVAR är märkt med sek namn (sekundärnamn) ska det namnet användas under "Also known as" medan namnet utan märkningen "sek namn" ska användas som objektets label. Detta eftersom "sek namn" är en märkning som gemene man sällan använder och kan förvirra snarare än hjälpa användaren att identifiera kustvattnet i fråga.

Det förtydligades också under mötet att en unik text för objektets beskrivning underlättar och är förutsättningen för att man ska kunna ha flera objekt med samma label. I SVAR-databasen finns ett 20-tal kustvattenförekomster med namn som är identiska.

Problematiken kring att SVARs data har licens CC BY diskuterades, och det förtydligades att även om SMHI skulle få på plats ett waiver form med Open street map för att använda polygonerna från SVAR kvarstår problemet att resten av informationen (ex länstillhörighet) inte kan inkluderas i Wikidata då det inte finns en liknande lösning att överbrygga gapet mellan Wikidatas krav på CC0 och SVAR-databasens licens CC BY 4. Den lösning som mötet kunde se var om SMHI kunde ändra licensen på SVAR-databasen.

Mötesanteckningar 2019-03-19[redigera | redigera wikitext]

Närvarande: Axel Pettersson (WMSE), Alicia Fagerving (WMSE), Tobias Haag (VISS), Josefina Algotsson (SMHI).

Diskussion om licenser på SMHIs data i allmänhet och på SVAR-databasen i synnerhet har förts i olika konstellationer med delar av SMHIs ledningsgrupp, med projektets styrgrupp samt ansvariga för SMHIs öppna data. Josefina upplyste om att det var nära ett beslut att sätta CC0 licens på SVAR-databasen samt att ett möte skulle komma till senare den veckan för att diskutera hur man kan utvärdera licensen på all SMHIs öppna data. Under tiden får man avvakta att inkludera SVAR-data i Wikidataobjekten och istället fortsätta med att komplettera objekten med signifikant miljöpåverkan. Dessutom föreslog Haag att länk till objektet på VISS skulle inkluderas i Wikdiataobjekten. Det föreslogs att egenskapen Described at url (P973) kunde användas för att inkludera denna information. Frågan om frekvens på uppdatering av xml-filerna togs upp och det påpekades att nya filer lär komma när nuvarande förvaltningscykel (2017-2021) är färdig, alltså 2022. Det har tidigare diskuterats i arbetsgruppen att det ur ett tekniskt perspektiv är ett mycket långt intervall mellan uppdateringar och att det kan försvåra en kontinuitet i förvaltningen av processen att från SMHIs sida hålla datan uppdaterad. Detta bör diskuteras vidare i den slutgiltiga rapporten. Ytterligare kommande aktiviteter är att

  • Påbörja en skiss för faktaruta med miljöinformation som kan användas i de kommande Wikipedia-artiklarna.
  • Påbörja en inventering av de artiklar på Wikipedia som kunde dra nytta av ytterligare information och ge bättre förståelse av de nya artiklar om kustvatten/kustvattenförekomster som kommer komma till.

Mötesanteckningar 2019-04-09[redigera | redigera wikitext]

Närvarande: Alicia Fagerving (WMSE), Axel Pettersson (WMSE), Josefina Algotsson (SMHI), Tobias Haag (VISS), Niklas Holmgren (VM Södra Östersjön), Klara Matsson (SMHI). Mötet hölls över Google Hangouts

Sen senaste referensgruppsmötet har det varit möten med representanter från Kustvattens projektledare och styrgrupp, SMHIs verksjurist, chefsjurist och ansvariga för SMHIs öppna data för diskussion kring licenser på öppna datan SVAR-databasen. Detta har resulterat i att

Kustvattenförekomsternas Wikidataobjekt nu är i princip färdiga. Exempel är

Det saknas dock källhänvisningar till alla statements. Det diskuterades på mötet att hänvisningen till Eionets data (status, signifikant miljöpåverkan) är relativt straight forward eftersom rapporteringen har ett eget wikidataobjekt vilket förebygger döda länkar. Informationen som kommun, län, area är däremot hämtad från en sammanställning av data från SVAR-databsen samt lager från Lantmäteriet vilka inte har egna Wikidataobjekt. Den version av SVAR som användes för uttaget är dessutom en version av SVAR 2012 på SMHIs öppna data. Versionen bör finnas tillgänglig på 2016 års WFD-rapportering på eionet. det skulle vara önskvärt att källorna har egna wikidataobjekt för att förebygga länkdöd. Josefina skulle ta tillbaka frågan till SMHI och eftersöka länkar som tar en så nära källan till datan som möjligt och fortsätta diskussionen med Alicia senare i veckan.

Nu kan man studera de nya objekten med hjälp av Wikidata Query Service. Några exempel på visualiseringar är

Det diskuterades huruvida man kunde anpassa färgerna i visualiseringen att stämma bättre med den färgskala som används inom vattenförvaltningen (Dålig=röd, Otillfredsställande=orange, Måttlig=gul, God=grön, Hög=blå), men det framkom att det var komplicerat. Det diskuterades att frågan om licenser tagit mycket tid i projektet och att ambitionen om att kunna visa polygoner av kustvattenförekomsterna via en koppling till OSM hade fått prioriteras ner. Även om det finns viss OSM-kompetens inom SMHI är de resurserna inte tillgängliga i nuläget och tanken har funnits om att släppa ambitionen helt. Niklas påpekade dock att han hade OSM-kunniga kontakter som eventuellt kunde vara hjälpsamma och det beslutades att den kontakten tas och att Axel gör ett nytt försök i en OSM-maillista att uppmärksamma att licensen nu är mer öppen och möjliggör uppladdning av SVAR-polygoner.

Josefina Algotsson (diskussion) 11 april 2019 kl. 11.31 (CEST)[svara]

Mötesanteckningar 2019-04-29[redigera | redigera wikitext]

Närvarande: Alicia Fagerving (WMSE), Axel Pettersson (WMSE), Josefina Algotsson (SMHI), Tobias Haag (VISS), Klara Matsson (SMHI). Mötet hölls över Google Hangouts

Sen senaste mötet har projektet grävt vidare i vad som blir bästa källhänvisning för statements i Wikidataobjekten. Principen har varit att försöka bibehålla den struktur man använt i exempel som Orlången där källan anges dels med objektet för WFD-rapporteringen 2016 och dels med en url till xml-filen i fråga. Objektet för WFD-rapporteringen hänvisar i sin tur till en url som tar en till 2016 års rapportering på Eionet. Både url:en till xml-filen och url:en i WFD-rapporteringens objekt riskerar att dö, men fördelen med hänvisningen till WFD-rapporteringens wikidataobjekt är att man bara behöver uppdatera länken på det stället för att det ska finnas uppdaterad källhänvisning i alla kustvattenförekomst-objekt. I detta projekt har spatial data som area och kommunstillhörighet använts. Den datan hänvisas med en en url till gml-filen (istället för xml-filerna) där det är relevant.

Fortsatt kommer projektet göra de sista editeringarna kring källor denna vecka. Arbetet går nu över till att fokusera på Wikipedia-artiklarna. En skiss till faktaruta har tagits fram, och ska förhoppningsvis kunna testas i en artikel denna vecka. En lista på förslag till uppdaterade/nya Wikipedia-artiklar har påbörjats och sa färdigställas denna vecka. Den första artikeln som skrivs kommer vara den om kustvattenförekomst. Den kommer också vara första artikeln som vi testar en faktaruta i.

För att faktarutorna ska kunna läsas på svenska var det också önskvärt att säkerställa att de signifikanta miljöpåverkan som kan anges för kustvattenförekomsterna får en svensk översättning. Signifikant påverkan från WFD-rapporteringen listas nedan i fet stil med wikidataobjekt samt svensk översättning som lagts till objekten i fråga.

Diskussionen om att införa SVARs polygoner till OSM har åter tagits upp av Axel i OSM Sveriges mail-lista. Dessutom har ytterligare en person från Länsstyrelsen Kalmar involverat sig i frågan i mail-listan och efterfrågat om det finns intresse att hantera polygonerna på OSM. Nästa referensgruppsmöte är den 27 maj.

Josefina Algotsson (diskussion) 29 april 2019 kl. 13.42 (CEST)[svara]