Wikipedia:Projekt kvinnor/Kvinnliga huvudpersoner på Wikipedia/läger/för media

Från Wikipedia
Välkommen   För deltagare   För media
Deltagarna på Wikipedia-lägret 2016. (Fler bilder)

Världens största uppslagsverk har läger i Molkom

Den 4-8 juli kommer tio kvinnor få en djupdykning i hur Wikipedia fungerar och själva börja bidra. Platsen är Molkoms folkhögskola. Dessutom gör gruppen en utflykt till hemligt resmål.

Det är den ideella föreningen Wikimedia Sverige som anordnar lägret, för att uppmuntra fler kvinnor att börja skriva på Wikipedia.

- Ju fler som bidrar till Wikipedia, desto större mångfald blir det på artiklarna. Det är ett av Wikipedias mål, säger Sofie Jansson, en av lägerledarna.

Tanken är att de tio stipendiaterna under lägret ska förbättra åtminstone 100 artiklar under de fem dagarna, inklusive att lägga till bilder. Kommer de att hinna?

- Det tror vi definitivt. När man väl kommit in i att skriva på Wikipedia är det nästan svårt att sluta, säger Lennart Guldbrandsson, den andra lägerledaren.

Det stora testet för de nya wikipedianerna blir att presentera andra för Wikipedia, när Molkoms folkhögskola under onsdagskvällen den 6 juli har öppet hus för alla Wikipedia-intresserade.

Tid
den 6 juli kl 18.30-21.00
Plats
Molkoms folkhögskola

För mer information, kontakta Lennart Guldbrandsson, 070-207 80 05, eller infosnabel-akvinnligahuvudpersoner.se.

Wikimedia Sverige är en ideell förening verkar för att sprida fri kunskap.

Wikipedia-lägret är ett av Wikimedia Sveriges initiativ för att komma till rätta med den snedfördelning mellan könen som finns på Wikipedia.

Wikipedia är en av världens mest besökta webbplatser med omkring en halv miljard besökare per månad. Wikipedias mål är att ge världen tillgång till mänsklighetens samlade kunskap. Vi arbetar därför med att stödja alla underrepresenterade grupper. Mätningar har visat att bara någonstans mellan 9 och 23% av alla som bidrar till Wikipedia är kvinnor. Det underskottet påverkar innehållet i Wikipedia. Bristen på mångfald bland de som skriver artiklar gör att ämnesområdena som täcks på Wikipedia kan bli ofrivilligt homogena. Inom vissa områden saknas artiklar om kvinnor som borde ha artikel, och artiklar som främst intresserar kvinnor är kortare än dem som främst intresserar män. Detta underskott kan även styra ordval, tolkningar och vad som behandlas i ämnet. Även om de flesta som skriver artiklar på Wikipedia gör det med ett stort engagemang och med en vilja att skriva på ett encyklopediskt sätt så kommer den massiva underrepresentationen av kvinnor göra att artiklarna skrivs ur ett visst perspektiv.

Wikimedia Sverige har därför inlett flera initiativ för att uppmuntra en större mångfald bland skribenterna. Föreningen har anordnat olika evenemang i flera städer, inklusive veckovisa skrivstugor i Göteborg på temat litteratur. Arrangemangen är både uppskattade och effektiva.

Läs mer i informationen för deltagare.

Wikimedia Sverige[redigera | redigera wikitext]

Wikimedia Sverige (WMSE) är en svensk ideell förening som verkar för att sprida fri kunskap. Det är en juridiskt obunden lokal avdelning, så kallat chapter, till den amerikanska stiftelsen Wikimedia Foundation.[1] Den stöder därför i första hand verksamheter inom ramen för Wikimedias projekt, däribland Wikipedia, Wikimedia Commons, Wikidata och Wikivoyage, men har ingen formell bestämmanderätt över innehållet i, eller tekniken bakom, något av dessa projekt.

Wikimedia Sverige stöder enskilda volontärer med bidrag som kan sökas, allt från mindre stöd för inköp av litteratur till större projekt som flygfotografering.

Föreningen samarbetar med museer, bland annat via Centralmuseernas samarbetsråd. De hjälper bland annat till med uppladdning av bilder och digitalisering och lösningar för att museernas sakkunniga ska kunna bidra med expertis.[2]

Inom ramen för "Wikipedia i utbildning" försöker föreningen samarbeta med skolor och lärare i syfte att hitta sätt för elever att använda och utveckla Wikimediaprojekten i undervisningen.

  1. ^ Om Wikimedia Sverige. Wikimedia Sverige. Läst 2015-05-15.
  2. ^ Centralmuseerna+Wikipedia=Sant. Riksförbundet Sveriges Museer. Publicerad 28 maj 2012. Läst 2015-05-22.