Hoppa till innehållet

Wikipedia:Skrivstuga/Regnbågsskrivstuga Åbo

Från Wikipedia
Vy över Åbo

Välkommen till en skrivstuga där vi gemensamt fyller på nätuppslagsverket Wikipedia med kunskap om finlandssvenska regnbågsämnen!

Skrivstugan ordnas i samband med Åbo Pride 2024 och syftar till att öka kunskapen om den dubbla minoriteten finlandssvenska HBTQI+-personer. Till skrivstugan kommer vi att förbereda förslag på artiklar som kunde utökas eller skapas på svenskspråkiga Wikipedia.

Som ett av världens största uppslagsverk erbjuder Wikipedia en kanal för att sprida forskning till en bred och allmän målgrupp. Till denna skrivstuga bjuder vi både forskare vid Åbo Akademi och en bredare allmänhet för att själva komma igång med att bidra till Wikipedia.

  • Datum: 28 augusti 2024
  • Tid: 16:00-20:00
  • Plats: Åbo stadsbibliotek, mötesrummet ovanför Café Sirius
  • Arrangörer: Informationsvetenskap vid Åbo Akademi och Åbo stadsbibliotek
  • Instruktörer: Karolina Andersdotter, doktorand i informationsvetenskap och Sandra Herrmans, frilans

Nybörjare på Wikipedia är varmt välkomna att delta. Vi kommer att inleda skrivstugan med en genomgång av hur det fungerar att skriva och redigera på Wikipedia och under hela skrivstugan kommer hjälp finnas tillgänglig om du behöver teknisk support.

Varför ska jag delta?[redigera | redigera wikitext]

Att skriva på Wikipedia är ett bra sätt att dela med dig av din kunskap till en större allmänhet – den svenska versionen av det fritt tillgängliga uppslagsverket har varje månad i snitt 70 miljoner visningar[1] och är en första ingång till nya ämnen för många internetanvändare. Genom att själv skriva på Wikipedia får du också förståelse för hur det fungerar och hur du källkritiskt kan förhålla dig till Wikipedia även gällande andra ämnen.

Liknande tematiska skrivstugor har ordnats i bland annat Quebec, Kanada och Sörmland, Sverige med målet att öka synligheten av HBTQI+-personer. Som bibliotekarien Kelly Doyle uttryckte det: ”[t]he cultural capital of Wikipedia is such that existence within it denotes a level of power and importance. The phenomenon of considering something or someone truly significant or insignificant, through its presence or absence on Wikipedia, can be a damaging one."[2]

Anmälan/närvaro[redigera | redigera wikitext]

Det är fritt att delta i skrivstugan och det går bra att bara dyka upp på evenemanget. Om du vill får du gärna anmäla dig (med eller utan wikianvändarnamn) i listan nedan.

Det kommer att finnas fika på skrivstugan så vi är glada om du anmäler dig på förhand så att vi kan beräkna hur mycket vi ska beställa. Veganska alternativ kommer att finnas.

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

  1. Karolina Andersdotter (Karolingva)

Förslag på artiklar att skriva/komplettera[redigera | redigera wikitext]

Nya artiklar[redigera | redigera wikitext]

Artiklar att uppdatera[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Hemsidasvisningsanalys”. pageviews.wmcloud.org. https://pageviews.wmcloud.org/siteviews/?platform=all-access&source=pageviews&agent=user&start=2023-07&end=2024-06&sites=sv.wikipedia.org. Läst 10 juli 2024. 
  2. ^ Doyle, Kelly (2018). ”Minding the Gaps: Engaging Academic Libraries to Address Content and User Imbalances on Wikipedia”. i Proffitt, Merrilee. Leveraging Wikipedia: Connecting Communities of Knowledge. Chicago: ALA Editions. ISBN 978-0-8389-1632-2