Hoppa till innehållet

Wikipedia:Utmärkelser

Från Wikipedia

För att befrämja bättre samarbete och kamratanda mellan wikipedianer upprättades i mars 2005 en sida för utmärkelser på svenskspråkiga Wikipedia efter engelsk modell.

På den här sidan listar vi de utmärkelser man kan ge till personer som på något sätt uträttat ett berömvärt arbete på svenskspråkiga Wikipedia.

Har du förslag till en ny utmärkelse, lägg upp den på sidan så länge den följer några viktiga principer och riktlinjer med ditt namn och en beskrivning för vad utmärkelsen ska utdelas:

Utformning
  • En utmärkelse ska inte på något sätt förknippas med en specifik nation, folkgrupp eller religiös tro.
  • Alla utmärkelser ska vara för positiva bedrifter. Inga utmärkelser ska delas ut för vandalism eller destruktiv verksamhet.
  • Utmärkelsens syfte måste tydligt beskrivas.
  • Utmärkelserna får inte innefatta bilder på befintliga medaljer utdelade av någon nation eller organisation.
  • Utmärkelser som handlar främst om arbete med artiklar bör vara en variant av pusselbiten.
Utdelning
  • Utmärkelser får delas ut av vem som helst. Tycker du att någon förtjänar ett speciellt tack och ett erkännande, lägg till denna bild på personens användarsida med din motivering.

Förslag till nya bilder till befintliga utmärkelser bör läggas upp på diskussionssidan.

Dessa utmärkelser ska utdelas till personer som jobbat med förbättring av artiklar här på svenskspråkiga Wikipedia. Varje ny pusselbit ska ses som en hedervärd insats i det stora projekt som är wikipusslet.

Pusselbiten av guld[redigera | redigera wikitext]

Pusselbiten av guld skall ges till användare som under många år förbättrat Wikipedia med artiklar, klottersanering, bilder eller annat.

Pusselbiten av silver[redigera | redigera wikitext]

Pusselbiten av silver skall ges till användare som länge hjälpt Wikipedia med artiklar, bilder, klottersanering med mera, fast inte i lika stor utsträckning som de gyllene.

Pusselbiten av brons[redigera | redigera wikitext]

Pusselbiten av brons skall ges till användare, som under lång tid inte har skrivit många artiklar utan mer ägnat sig åt små kvalitetshöjande insatser. Det kan vara kategorisering av artiklar, underhåll av Wikipediasidor, som till exempel Wikipedia:Artikelnomineringar, Wikipedia:Ansökan om administrativ behörighet eller liknande.

Utmärkelse Beskrivning
Klottersaneringsstjärnan, till alla flitiga klottersanerare. Stjärnan används också för att uppmärksamma den användare som utfört olika typer av städarbeten, utöver det vanliga.
Stjärnan för bra översättningar.
Språkvårdsstjärnan, till flitiga och kunniga språkvårdare.
Skribentstjärnan, utdelas till användare för nyskapade artiklar av hög kvalitet eller särskilt förtjänstfulla utökningar av artiklar. Den utdelas även till skribenter som bidragit till att öka kvaliteten på befintliga artiklar.

Övriga utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Veckans tävling[redigera | redigera wikitext]

Den blå rosetten går till dem som har vunnit en veckans tävling om att utöka stubbar.

Den röda rosetten går till dem som vunnit tävlingar som gäller saker som redigeringskommentarer, kategorier och liknande.

Den gröna rosetten går till vinnare av övriga typer av veckans tävling.

Bästa utökade artikel[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelsen för bästa utökade artikel ges till den användare som presterat den bästa utökningen inom ramen för projektet Wikipedia:Månadens nya och utökade artiklar.

Flest utökade artiklar[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelsen för flest utökade artiklar ges till den användare som presterat flest utökade artiklarna inom ramen för projektet Wikipedia:Månadens nya och utökade artiklar.

Bästa nyskrivna artikel[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelsen för bästa nyskrivna artikel ges till den användare som presterat den bästa nyskrivna artikeln inom ramen för projektet Wikipedia:Månadens nya och utökade artiklar.

Flest nyskrivna artiklar[redigera | redigera wikitext]

Utmärkelsen för flest nyskrivna artiklar ges till den användare som presterat flest nyskrivna artiklarna inom ramen för projektet Wikipedia:Månadens nya och utökade artiklar.

Den gyllene Wikitomten[redigera | redigera wikitext]

Den gyllene Wikitomten utdelas till användare som presterat 100 000 redigeringar inom svenskspråkiga Wikipedia, eller användare som har gjort ett exceptionellt arbete, till exempel utfört klottersanering, utan att göra mycket väsen av sig.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]