Wikipedia:Utvald artikel/Come as You Are

Från Wikipedia

Come as You Are är en singel från 1992 av det amerikanska grungebandet Nirvana och den släpptes som den andra singeln från bandets andra studioalbum Nevermind. "Come as You Are" är skriven av bandets sångare Kurt Cobain.

Efter att "Smells Like Teen Spirit" hade rönt stora framgångar för Nirvana, vilket bandet inte hade förväntat sig, var de osäkra på vilken singel de ville lansera härnäst. Cobain ville undvika att släppa "Come as You Are" som den andra singeln då han kände att gitarriffen i denna låt var för lika de som är med på det engelska postpunkbandet Killing Jokes låt "Eighties" från 1984. Cobain blev dock senare övertalad. Killing Joke blev upprörda över låten och det uppstod rykten om att en stämning hade lämnats in till en domstol av bandet.

Musikvideon regisserades av Kevin Kerslake och är inspirerad av framsidan på Nevermind, som visar Spencer Elden simmande mot en amerikansk dollar. Tidskriften Rolling Stone placerade år 2004 "Come as You Are" på plats 445 på sin lista The 500 Greatest Songs of All Time och när listan sedan gjordes om 2010 fanns låten med på plats 452. ► Läs mer