Wikipedia:Var inte en skitstövel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
De här skitstövlarna är gula, men skitstövlar finns av alla sorter.

Bete dig inte som en skitstövel! Om folk uppförde sig hövligt och betedde sig som folk skulle det inte behövas några regler alls. Det krävs inte mycket: välvilja, vänlighet, sunt förnuft och lite eftertanke.

Att inte bete sig som en skitstövel är en grundbult i allt socialt liv. Faktum är att alla regler och riktlinjer är specialfall av denna enkla regel. Ingen på Wikipedia kommer att blockera dig på grund av att du är en skitstövel (eftersom det, i sig, skulle vara att bete sig som en skitstövel). Trots det är det ändå en dålig idé att agera skitstövel, så låt bli!

Vi låter medvetet bli att försöka definiera vad det är att agera som en skitstövel. Om tillräckligt många medwikipedianer antyder eller säger rakt ut att du betett dig som en är det troligt att du faktiskt gjort det. Och kom ihåg – att man är en skitstövel behöver inte betyda att man har fel. Även skitstövlar kan ha rätt, men de framför sina åsikter på ett provocerande och arrogant sätt.

Så bete dig inte som en skitstövel, det är bara irriterande och gör att folk blir sura på dig.

Varför är det dåligt att vara en skitstövel?[redigera | redigera wikitext]

Enkelt, om du beter dig som en skitstövel är det ingen som vill lyssna på dig. Om du tänker efter så vill du själv inte lyssna på folk som bara irriterar dig. Lägg av att bete dig som en skitstövel, så kommer även flera att lyssna på dig. Att komma med "men lyssna på mig då era XXXX" (fyll i vald förolämpning) är sällan rätt väg att gå.

Botemedel[redigera | redigera wikitext]

Fråga dig själv vad det är som du gör som uppfattas som otrevligt uppförande. Ändra sedan på detta beteende. Om det behövs, be om ursäkt för ditt beteende till berörda parter. Detta kan leda till att du får mer respekt. Kom ihåg att det aldrig finns några bra skäl till att bete sig som en skitstövel.

Kom ihåg[redigera | redigera wikitext]

Kom ihåg att det är rätt ohyfsat att kalla någon annan för skitstövel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]