Hoppa till innehållet

Wikipedia:Var inte en skitstövel

Från Wikipedia
De här skitstövlarna är gula, men skitstövlar finns av alla sorter.

Bete dig inte som en skitstövel! Om folk inte behandlar andra som de själva inte vill bli behandlade och istället "betedde sig som folk" skulle det inte behövas några regler alls. Det krävs inte mycket: välvilja, vänlighet, respekt/hövlighet, sunt förnuft och lite eftertanke.

Den gyllene regeln är en grundbult i allt socialt liv som återfinns i många religioner, i filosofi och etik. Principen kan uttryckas positivt ("behandla andra som du själv vill bli behandlad") eller, som är fallet här, negativt ("behandla inte andra som du själv inte vill bli behandlad"). Faktum är att alla sociala regler och riktlinjer är specialfall av denna enkla regel. Ingen på Wikipedia kommer att blockera dig på grund av att du är en skitstövel (eftersom det, i sig, skulle vara att bete sig som en skitstövel). Trots det är det ändå en dålig idé att agera skitstövel, så låt bli!

Vi låter här medvetet bli att försöka definiera hur vi inte vill bli behandlade. Antalet medwikipedianer som antyder eller säger rakt ut att du betett dig som en skitstövel brukar vara en god indikation på att så är fallet, även om man ska vara medveten om att grupptänkande och mobbning kan förekomma även på Wikipedia. I sammanhanget är det viktigt att särskilja beteende från att ha rätt. Att man betett sig illa mot andra betyder inte nödvändigtvis att man har fel. Även de som beter sig illa kan ha rätt, men de framför sina åsikter på ett provocerande eller arrogant sätt.

Så bete dig inte som en skitstövel. Det gör att dina medwikipedianer blir irriterade och sura på dig. Det försämrar därmed förutsättningarna för saklig och konstruktiv diskussion och i förlängningen förutsättningarna för att söka samförstånd.

Varför är det dåligt att bete sig som en skitstövel?

[redigera | redigera wikitext]

Enkelt, om du beter dig som en skitstövel är det ingen som vill lyssna på dig. Om du tänker efter så vill du själv inte lyssna på folk som bara irriterar dig. Lägg av att bete dig som en skitstövel, så kommer även flera att lyssna på dig. Att komma med "men lyssna på mig då era XXXX" (fyll i vald förolämpning) är sällan rätt väg att gå.

Wikipedia bygger på konsensus, på att söka samförstånd. Att bete sig illa mot dina medwikipedianer gör att de blir irriterade och sura på dig. Det försämrar i sin tur förutsättningarna för saklig och konstruktiv diskussion och i förlängningen förutsättningarna för att söka samförstånd.

Fråga dig själv vad det är som du gör som uppfattas som dåligt uppförande. Ändra sedan på detta beteende. Om det behövs, be om ursäkt för ditt beteende till berörda parter. Detta kan leda till att du får mer respekt. Kom ihåg att det aldrig finns några bra skäl till att bete sig som en skitstövel.

Kom ihåg att det är rätt ohyfsat att kalla någon annan för skitstövel.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]