Wikipedia:Veckans tävling/Kvinnliga musiker

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Lata Mangeshkar kan man höra i många filmer. Artikeln om henne är dock kort - den kan utökas och även ges fler referenser.


Veckans tävling
Ariana Grande uppträder i Helsingfors och Stockholm i början av oktober, och artikeln har många läsare. Finns det någon som vill utöka den?
TävlingsledareZquid
SegrareSjunnesson
Priser
VinnarprisArticle green2fem2.png
Övriga tävlande, minst 200 poängArticle purple.svg
Övriga tävlande, minst 100 poängArticle brown.svg
Samtliga deltagareLignon-Domenichino-Sainte Cécile.jpg
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:
26 Prêmio da Música Brasileira (18507727148).jpg

Sjunnesson startade på morgonen med att ge en bild och källa till en undergroundrörelse inom punkrocken, och fortsatte sedan att på samma sätt förbättra artiklar om musiker från olika håll... och hann även med en festival.
På eftermiddagen dök det upp en andra deltagare; Mickeno, som hittade ett foto till tre bildlösa artiklar. Jag säger Välkommen till Sjunnesson och Mickeno, och tackar så mycket för era bidrag! Tack även till Allexim för förslag på artiklar att skapa.
Tisdag:
Festa per la Llibertat 2018 - matí 180911 1427 dc (30803033788).jpg

Nu får jag säga Välkommen till Jan Arvid Götesson och Paracel63, som skapat varsin artikel. Jan Arvid Götesson valde en operasångare, medan Paracel63 hittade en kompositör som sjunger barnmusik.
Sjunnesson rörde sig under dagen från blues till opera, utökade och hittade källor.
Stort tack till er alla tre för dagens arbete!
Onsdag:
Stratan.jpg

Ibland kanske man funderar på hur olika saker börjar - till exempel en karriär inom musiken. Mer information om detta rörande en moldavisk sångare, har vi nu fått tack vare Sjunnesson. Artikeln har även fått fem åtgärdsmallar åtgärdade, och nya källor, en infobox och ett foto dessutom. En fin förbättring!
Torsdag:
Monica Anghel2.png

Denna tävling rör sig verkligen mellan olika länder och musiker. Under torsdagen var det Rumänien som besöktes, och vi fick en utökad artikel som numera har källor. Tack för det!
Tack även till SomeCatsKnow, som kommit med en rad förslag i Tipshörnan.
Fredag:
Carmen McRae-1980(by Barbara Weinberg Barefield).jpg

Nu har vi fått en ny deltagare - välkommen, Kuriosatempel! Kuriosatempel gillade visst SomeCatsKnows förslag i Tipshörnan och valde två artiklar. Den ena behöver dock korrekta läsdatum - tänk på såna saker, är ni snälla!
Aktiv under dagen var även Mickeno, som utökat artikeln om en singer-songwriter. Tack till er båda för bidragen!
Lördag:
Parvati Baul performing at Bharat Bhavan Bhopal India (20).jpg

Jag hälsar Boelnorra välkommen. Och säger Tack för artikeln om en indisk religiös sångare - där fick jag lära mig nåt nytt igen! Kanske även ni? Och vem vet, det kan dyka upp fler artiklar om ämnen som jag (och ni?) inte haft en aning om, innan veckan är slut. Om några timmar har vi svaret.
Söndag:
MaRainey.jpg

Söndagen bjöd på två nya tävlande. Användare Allexim valde ett av förslagen i Tipshörnan och förbättrade den med källor och mer information. Den andra nya deltagaren är ny i tävlingssammanhang - iallafall såvitt jag vet: Wenkar. Från Wenkar fick vi en utökning (och även här källor) om "bluesens moder".
Deltagare Kuriosatempel valde under dagen att dra sig ur tävlingen på grund av tidsbrist. Sjunnesson gjorde en stor utökning om en person som representerat sitt land. Och när det var mindre än en halvtimma kvar av tävlingen, dök Paracel63 upp igen med ett andra bidrag.
Så var tävlingen slut. En slutsummering av veckan visar att den slutade med 7 deltagare, 18 förbättrade artiklar (varav 11 fick sina första källor) och 4 nya. Det har varit musiker inom olika slags genrer och från olika delar av världen. Jag märkte när jag förberedde tävlingen vad mycket som saknades, och nu har jag fått se en del av allt som finns att lägga till. Denna tävling kommer nog att återkomma, nån gång framöver.
En titt på poängen visar att Allexim hamnade på plats sju, Jan Arvid Götesson på plats sex och Wenkar på plats fem. Mickeno blev fyra. På tredjeplatsen finns Boelnorra och på andraplatsen Paracel63. Segrare blev Sjunnesson. Stort grattis! Och stort tack till er alla för bidragen under veckan!
Priser är nu utdelade


• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
Emoji u1f449.svg Nästa veckas tävling handlar om Korea. Välkommen att delta även där!

Emoji u1f449.svg Är du intresserad av att vara tävlingsledare, men inte provat tidigare? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.

Denna vecka är temat Kvinnliga musiker.

I Wikipedias relevanskriterier står det bland annat om vilka musiker och grupper som kan anses som relevanta för en egen artikel, och vilka som inte är det. Men det det finns många kvinnliga musiker som kan anses som relevanta, och ändå saknar artikel på svwp. Eller så är artikeln kort och saknar källor. Nu är det dags att förbättra detta område.

Välkommen!

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Det finns som vanligt många delområden att välja bland. Har du någon musik som du gillar extra mycket - kanske jazz, folkmusik, opera eller punk - och vill förbättra artiklar i denna genre? Tycker du att det behövs fler artiklar om kvinnliga saxofonister, kompositörer eller dirigenter? Är du stolt ägare av böcker om Bollywoodfilm-musik? Känner du till någon kvinnlig artist som är eller snart blir aktuell, och vars artikel behöver utökas? Har du lust att ägna veckan åt att leta referenser? Skapa artiklar om sångerskor från någon viss tidsperiod? Toppen! Det finns mycket att skriva och förbättra inom dessa, och andra områden. Och är du intresserad av lite av varje när det gäller att lyssna på och skriva om musik, är det också utmärkt.

I temat ingår bland annat enskilda kvinnliga musiker, kvinnliga musikgrupper och kvinnliga musiker som grupp, filmer om kvinnliga musiker och priser som ges enbart till kvinnliga musiker.

Några ställen där du kan leta efter artiklar är: Den svenskspråkiga kategorin Musiker, den engelskspråkiga Female musicians eller motsvarande på andra språkversioner. Underkategorin Musikerstubbar. Sidan för projektet Kvinnor inom musiken.

Du kan också hitta, eller lägga in förslag på tipshörnans lista här nedan.

Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

 • Mål: Förbättra och skapa nya artiklar inom temat Kvinnliga musiker.
 • Tid: 9 september 2019 00:00:00 — 15 september 2019 23:59:59
 • Tävlingsledare: Zquid.
 • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
 • Botar: Botar får ledigt denna tävlingsvecka, och är välkomna tillbaka en annan gång.
 • Pris: Vinnaren får Article green2fem2.png, övriga tävlande med minst 200 poäng får Article purple.svg och tävlande med minst 100 poäng får Article brown.svg. Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
 • Vinnare: Sjunnesson

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

I tävlingen får du:

 • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Nyskapade artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning . Även utökningar med faktauppgifter i gamla artiklar behöver en källa (befintlig eller ny). [a]
 • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel.
 • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
 • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som skapats före tävlingsveckan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng.
 • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Jag har redan lagt in en del tips. Men det finns mycket att skriva om. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I galleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från dessa tio önskningar, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om du lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan du lägga in en ny. Du kan även byta en/flera av dina önskningar som inte uppfyllts mot lika många nya under veckans gång.

 1. Zquid: Utöka artikeln om Clara Schumann och ge den fler källor
 2. Zquid: Utöka artikeln om Fanny Crosby och ge den fler källor
 3. Zquid: Utöka artikeln om Beatritz de Dia och ge den källor
 4. Zquid: Utöka artikeln om Bessie Smith och ge den källor
 5. Zquid: Utöka artikeln om Lita Ford och ge den källor fler källor
 6. Zquid: Skapa artikeln om Tomato-gate (en)
 7. Zquid: Skapa artikeln om Montreals kvinnliga symfoniorkester (eller annat lämpligt namn) (en)
 8. Zquid: Skapa artikeln om Kvinnor inom jazz (eller annat lämpligt namn) (en)
 9. Zquid: Skapa artikeln om Cléoma Falcon (en)
 10. Zquid: Skapa artikeln om Antonia Brico (en)
 1. Allexim: Skapa en artikeln om Pauline Ester (en). Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Musik.
 2. Allexim: Skapa en artikeln om Michelle Featherstone (eng). Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Musik.
 3. Allexim: Skapa en artikeln om Gayla Peevey (eng). Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Musik.
 4. Allexim: Skapa en artikeln om Dory Previn (eng). Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Musik.
 5. Allexim: Skapa en artikeln om den chilensk mezzosopranen och skådespelerskan Daniela Vega (eng). Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Musik.
 6. Allexim: Skapa en artikeln om Søsterrock (da). Hämtat från Wikipedia:Projekt kvinnor/Kvinnor inom musiken.
 7. Allexim: Skapa en artikeln om Marilyn Mazur, dansk-amerikansk slagverkare(en) (da) (no). Hämtat från Wikipedia:Projekt kvinnor/Kvinnor inom musiken.
 8. Allexim: Skapa en artikeln om den engelska kompositören Elisabeth Lutyens (1906 – 1983)(dan). Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Musik.
 9. Allexim: Skapa en artikeln om den amerikanska musikern Tanya Donelly (eng) (no). Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Musik.
 10. Allexim: Skapa en artikeln om den rysk-tyska violinisten Alina Pogostkina (eng). Hämtat från Wikipedia:Önskelista/Personer#Musik.
 1. SomeCatsKnow: Utöka artikeln om Dinah Washington (en) och ge den källor.
 2. SomeCatsKnow: Utöka artikeln om Sarah Vaughan (en) och ge den fler källor.
 3. SomeCatsKnow: Utöka artikeln om Nina Simone (en) och ge den fler källor.
 4. SomeCatsKnow: Utöka artikeln om Anita O'Day (en) och ge den fler källor.
 5. SomeCatsKnow: Utöka artikeln om Carmen McRae (en) och ge den källor.
 6. SomeCatsKnow: Utöka artikeln om Norah Jones (en) och ge den källor.
 7. SomeCatsKnow: Utöka artikeln om Randy Crawford (en) och ge den källor.

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare, 34 p
 1. Maria Bethânia, utökad 179 byte, första bilden = 2 + 2 = 4 p
 2. Riot grrrl, utökad 350 byte, första källan = 3 + 3 = 6 p
 3. Gail Ann Dorsey, ny 2 364 byte = 24 p

Allexim, 8 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Dinah Washington, utökad med 470 bytes, första källan, 5 + 3 = 8 p

Boelnorra, 55 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Parvathy Baul, ny 5509 byte = 55 p

Jan Arvid Götesson, 17 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Sylvia Mang-Borenberg, ny 1738 byte = 17 p

Mickeno, 35 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Greta Bondesson, utökad 111 byte, första bilden = 1 + 2 = 3 p
 2. Stella Bondesson, utökad 104 byte, första bilden = 1 + 2 = 3 p
 3. Sunniva Bondesson, utökad 104 byte, första bilden = 1 + 2 = 3 p
 4. Frida Hyvönen, utökad 2 602 byte = 26 p

Paracel63, 160 p Brun rosett[redigera | redigera wikitext]

 1. Dàmaris Gelabert, ny, 9240 byte = 92 p
 2. Gemma Humet, ny, 6751 byte = 68 p

Sjunnesson, 290 p Mörkgrön rosett[redigera | redigera wikitext]

 1. Riot grrrl, utökad 263 byte, första bilden, första källan utökad 263 byte = 3 + 2 + 3 = 8 p
 2. Maria Bethânia, utökad 295 byte, första bilden, första källan = 3 + 2 + 3 = 8 p
 3. Lita Ford, utökad 160 byte, första källan = 2 + 3 = 5 p
 4. Lata Mangeshkar utökad 222 byte, första källan = 2 + 3 = 5 p
 5. Lilith Fair, utökad 162 byte, första bilden = 2 + 2 = 4
 6. Johanna Grüssner, utökad 179 byte, första källan = 2 + 3 = 5 p
 7. Lucille Bogan, utökad 1465 byte, första källan = 15 + 3 = 18 p
 8. Mamie Smith, utökad 802 byte, första källan = 8 + 3 = 11 p
 9. Diana Damrau, utökad 3783 byte, första källan = 38 + 3 = 41 p
 10. Cleopatra Stratan, utökad 4439 byte, första bilden = 44 + 2 = 46 p
 11. Monica Anghel, utökad 2354 byte, första källan = 24 + 3 = 27 p
 12. Ira Losco, utökad 10 892 byte, första källan = 109 + 3 = 112 p

Wenkar 22 p[redigera | redigera wikitext]

 1. Ma Rainey, utökad 2221 byte = 22 p

Kommentarer[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du översätter en wp-artikel från ett annat språk, måste du kontrollera att faktauppgifterna finns i källan/källorna (bok, tidningsartikel etc). Anges läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.