Wikipedia:Veckans tävling/Paralympiska spelen

Från Wikipedia
I denna tävling går det att förbättra artikeln om Helene Ripa, den om Sverige i paralympiska spelen och skriva om skidåkning under dessa spel. Bland annat.


Veckans tävling
TävlingsledareZquid
Priser
Vinnarpris
Övriga tävlande, minst 200 poäng
Övriga tävlande, minst 100 poäng
Samtliga deltagare
Lycka till allihop!
Tävlingslogg
Måndag:

Första dagen, och två deltagare som skapade varsin ny artikel. Nalle&Lisa valde en bollsport medan Fredde 99 skrev om en paralympisk vinterspelsdeltagare som kan skjuta.
Välkomna, och tack för bidragen!
Tisdag:

Nalle&Lisa hittade källor åt två behövande artiklar, tack för det!
Onsdag:

Nalle&Lisa fortsatte sitt källsökande och nyskapande inom paralympiska sporter. Och en ny deltagare anslöt sig till vår tävling: Sjunnesson, som förbättrade artikeln om en guldmedaljör det går utför för. Välkommen, Sjunnesson, och tack till dig och Nalle&Lisa för onsdagens bidrag!
Torsdag:

Under torsdagen förbättrade Nalle&Lisa artikeln om Paralympiska spelen och gav oss även mer information om tidigare och nuvarande sporter däri. Tack säger en allt mer insatt Tävlingsledare.
Fredag:

Tävlingsledaren och övriga intresserade kan nu, tack vare Nalle&Lisa, läsa om den paralympiska symbolen och om personen som lade grunden till de Paralympiska spelen. Vi har dessutom fått artikeln om Paratriathlon utökad av en ny deltagare: Allexim. Välkommen, Allexim, och tack till dig och Nalle&Lisa!
Jag vill också göra er deltagare uppmärksamma på att det nu finns en ny artikel bland bonuskategorin: nämligen den om Alex Zanardi. Om någon vill utöka/förbättra artikeln som för närvarande (pga de olyckliga rådande omständigheterna) är mycket läst, ges 2 x poängen för arbete i den.
Lördag:

Tre deltagare var aktiva under lördagen. Allexim utökade två artiklar och en mall. Nalle&Lisa skapade artiklar om vintriga händelser och aktivitet i det våta elementet. Sjunneson förbättrade denna gång artikeln om en skidåkare som valts in i Paralympic Hall of Fame.
Nu är snart ännu en Veckans Tävling slut. Vad händer innan klockan och kalendern slår över till måndag? Nalle&Lisa gick upp på första plats efter lördagen - kommer ledningen att räcka till vinst? Vilka fler spännande bidrag får vi ta del av? Dyker det upp någon ny deltagare? Ja, den som väntar får se... Jag väntar och under tiden säger jag "Heja, heja" och "Tack, alla tre, för lördagens bidrag!"
Söndag:

Tio bidrag och en ny deltagare blev söndagens resultat. Magnus242 var den nye deltagaren, och även bidraget var nytt: en nyskapad artikel om en ryttare i paradressyr. Jag hälsar Magnus242 välkommen i efterhand.
Allexim, Nalle&Lisa och Sjunneson levererade de övriga bidragen. Nalle&Lisa fyllde på information om idrottare, sporter och deltagarländer. Sjunnesson fortsatte lördagens förbättringsarbete och höll sig därefter till den snöiga sporten, både på längden och på tvären... eh, på höjden? På branten? Hm... det gäller att sikta åt rätt håll även om man är på glid.
Allexim uppmärksammade min nyinsatta bonusartikel och gjorde både textputs och utökning.
Så var det dags för den vanliga tillbakablicken. Om jag räknat rätt, så blev det från 5 deltagare 15 förbättrade och 12 nya artiklar, samt 1 förbättrad mall. Och denna gång hamnade Allexim på femte plats, Magnus242 på fjärde och Fredde99 på tredje. Och efter en dag med växlande placeringar, återfinns Sjunnesson på andra plats och Nalle&Lisa på första. Grattis, Nalle&Lisa! Och stort tack till alla deltagare, som bidragit till att sv-wp nu har mer information om parasporten och dess utövare. Wikipedia är (som vanligt) den största vinnaren.
Priser är nu utdelade.

• Frågor eller kommentarer? Se diskussionssidan.
Nästa vecka är tävlingstemat Rekommenderat III. Välkommen att delta även där!

Är du intresserad av att vara tävlingsledare, men inte provat tidigare? Läs mer om Veckans tävling och hur man arrangerar den här.

I augusti skulle Paralympiska sommarspelen 2020 ha hållits. Som ni nog vet, är dessa flyttade till nästa år. Men här på Wikipedia blickar vi framåt och även tillbaka, i vår egen (Veckans) tävling som denna gång har temat Paralympiska spelen.

Och inte nog med det: Denna omgång av Veckans tävling äger rum under Wiki Loves the Olympics 2020. En del artiklar härifrån kan även passa där. Gå in via denna länk och läs mer.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

Jag tittade runt efter artiklar som handlade om paralympiker, och såg rött. Alltså bokstavligt talat - jag hittade många röda länkar (det vill säga, artiklarna finns inte på sv-wp). Och en hel del av de artiklar som finns, behöver förbättras. Så nu tar vi oss an artiklar om Paralympiska spelen, grenarna och deltagare i dessa.

Alla är välkomna att utöka, förbättra och skapa artiklar inom temat!

Som vanligt finns det mycket att välja bland.

Titta gärna efter tips i kategorierna Paralympiska spelen och Paralympic Games eller liknande på andra språkversioner.

Du kan också hitta, eller lägga in förslag, på tipshörnans lista här nedan. Om något är oklart, fråga gärna på diskussionssidan.

  • Mål: Skapa och förbättra artiklar inom temat Paralympiska spelen
  • Tid: 20 juli 2020 00:00:00 — 26 juli 2020 23:59:59
  • Tävlingsledare: Zquid.
  • Anmälan: Lägg till ditt användarnamn (i alfabetisk ordning) och de artiklar du deltar med (se exempel nedan).
  • Botar: Botar får ledigt denna tävling och är välkommen någon annan vecka.
  • Pris: Vinnaren får , övriga tävlande med minst 200 poäng får och tävlande med minst 100 poäng får . Samtliga deltagare får dessutom ett deltagarpris (än så länge hemligt).
  • Extra (valfritt): Bidrag i denna tävling kan i vissa fall även passa i Wiki Loves the Olympics 2020 (på Meta). Observera dock att det är en annan tävling och att inte alla bidrag som passar här passar där. Och vice versa. Mer information om Wiki Loves the Olympics 2020 hittas via denna länk.

Poängberäkning[redigera | redigera wikitext]

Bonuspoängen för första bilden är något lägre än för första källan, för att lägga lite mer vikt åt just källor. Men det går även att få bonuspoäng för ljud- och filmklipp.

I tävlingen får du:

  • 1 p per 100 byte (avrunda uppåt från 51) utökning eller skapande av artiklar. Här räknas brödtext, källor, faktaruta, bilder – allt. OBS! Nyskapade artiklar räknas bara så länge de har minst en källhänvisning . Även utökningar med faktauppgifter i gamla artiklar behöver en källa (befintlig eller ny). [a]
  • 2 p i bonus för första bilden i en artikel som saknar bild. Om artikeln endast innehåller en karta, diagram eller ljud/film, räknas detta också som en bildlös artikel. [b]
  • 2 p i bonus för första ljudfilen i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller filmklipp. Hittar du något passande ljudklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng. [b]
  • 2 p i bonus för första filmklippet i en artikel som saknar sådan. Detta även om artikeln innehåller en bild eller ljudklipp. Hittar du något passande filmklipp på Wikimedia Commons, kan du alltså lägga in det i artikeln och få bonuspoäng. [b]
  • 3 p i bonus för tillägg av minst en källa i en tidigare källös[a] artikel. OBS! Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.

Du kan även få extra mycket poäng för arbete i vissa artiklar:

(plats för tips på artiklar som alla wikipedianer kan lägga in)

Här nedan kan man lista önskade artiklar att skapa eller utöka. Alla är välkomna att önska förbättringar och skapande av artiklar som passar i ämnet – både tävlingsdeltagare och "åskådare"!

I bildgalleriet nedan kommer jag att lägga in en eller ett par av varje "tipsares" önskningar från listan. (Om tipsaren istället själv vill lägga in ett eller ett par exempel från sina önskningar på listan, går det också bra.) Dessa bilder kommer sedan att bytas ut om önskningen uppfyllts.

För att inte sidan ska fyllas av önskningar och bilder får varje tipsare lägga in max tio önskningar (listas efter ditt användarnamn), och från denna önskelista, två bilder i galleriet. Länka gärna till bra källa/annan Wikipedia-version om det gäller en ny artikel. Stryk över det som har fixats. Om man lagt in tio önskningar och någon av dessa uppfyllts, kan man lägga in en ny.

  1. Zquid: Utöka artikeln om Andrea Rothfuss
  2. Zquid: Utöka artikeln om Paralympiska spelen (fixa gärna länkarna till de olika tävlingsgrenarna) och ge den fler källor
  3. Zquid: Utöka artikeln om Paralympiska sommarspelen 2020 och ge den fler källor
  4. Zquid: Utöka artikeln om Alex Zanardi med mer information om hans paralympicsdeltagande och olyckan i juni [2] samt ge den fler källor
  5. Zquid: Uppdatera och utöka artikeln om Paralympiska sommarspelen 2016 samt översätt den engelska texten i tabellen över medaljörer
  6. Zquid: Skapa artikeln om Finland i paralympiska spelen (en), (fi)
  7. Zquid: Skapa artikeln om Lee Pearson (en)
  8. Zquid: Skapa en artikel (med lämpligt namn) om det som på engelska kallas "Sighted guide" [3] (en)
  9. Zquid: Skapa artikeln om Esther Vergeer (en)
  10. Zquid: Skapa artikeln om Ragnhild Myklebust (no), (en)
  1. Allexim: Skapa en artikel om mannen som dedikerade sin paralympiska silvermedalj till sin hund, Jake Adicoff. (eng)
  2. Allexim: Föreslår skapandet av artikeln Mark Arendz, flerfaldig paralympisk medaljör.(eng) (no)
  3. Allexim: Föreslår källbeläggande av artikeln Skidskytte vid paralympiska vinterspelen 2010.
  4. Allexim: Skapa artikeln om Längdskidåkning vid paralympiska vinterspelen 2014, se artikeln Längdskidåkning vid paralympiska vinterspelen 2010. (eng) (no)
  5. Allexim: Skapa artikeln om Längdskidåkning vid paralympiska vinterspelen 2018, se artikeln Längdskidåkning vid paralympiska vinterspelen 2010. (eng) (no)
  6. Allexim: Skapa artikeln Friidrott vid paralympiska sommarspelen 2016. (eng) (no)
  7. Allexim: Föreslår skapandet av en artikel om Pararodd.(eng) (nor) (ty). Se även denna hemsida och denna hemsida.
  8. Allexim: Skapa artikeln Thomas Frühwirth – världsrekordhållare i paratriathlon. (ty) (fr)
  9. Allexim: Skapa artikeln Jiske Griffioen – vunnit 13 Grand Slam i rullstolstennis i dubbel. (eng) (ty)
  10. Allexim: Föreslår skapande av artikeln Paracyklingsklassifikation. (eng) Se även de engelska Wp-artiklarna om H-klassifikationssystemet, ex. H5 (classification).
  1. Larske: Föreslår skapande av artiklar i svwp för koppling till Wikidataobjekt som är del av (P361) av något som är instans av (P31) paralympiska spelen (Q73633) (eller en undergrupp därtill). I skrivande stund finns det 889 sådana objekt varav 860 saknar svwp-artiklar.
  • Länk till fråga som ger en lista sorterad fallande efter antalet språklänkar. Som jämförelse finns artiklar i enwp, svwp och nowp i tabellen. I skrivande stund har nowp hela 80 artiklar jämfört med blott 29 i svwp. Det ska bli spännande att se om avståndet har minskat i slutet av veckan. --Larske (diskussion) 23 juli 2020 kl. 20.17 (CEST)[svara]

Deltagarna listas alfabetiskt efter användarnamn.

Exempelanvändare (130 p)
  1. Sverige i paralympiska spelen, utökad 700 byte, första källa = 7 + 3 = 10 p
  2. Gerd Schönfelder, utökad 1 496 byte, första källa, första bild = 15 + 3 + 2 = 20 p
  3. Trischa Zorn, ny, 5 000 byte, dubbla poäng = 50 x 2 = 100 p

Allexim, 50 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Paratriathlon, +452 bytes, första fotot = 5 + 2 = 7 p
  2. Gerd Schönfelder, +1382 bytes = 14 p
  3. Sverige i paralympiska spelen, +264 bytes = 3 p
  4. Mall:Fakta Sverige i paralympiska spelen, +174 bytes = 2 p
  5. Alex Zanardi, +1222 bytes = 12 × 2 = 24 p

Fredde 99, 218 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Zandra Reppe, ny, 10 888 byte, dubbla poäng = 109 x 2 = 218 p

Magnus242, 88 p[redigera | redigera wikitext]

  1. Louise Etzner Jakobsson ny, 4 364 byte, dubbla poäng = 44 x 2 = 88 p

Nalle&Lisa, 289 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Sittande volleyboll, ny 2 090 byte = 21 p
  2. Goalball +581 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
  3. Rullstolsbasket +633 byte, första källa = 6 + 3 = 9 p
  4. Rullstolscurling +752 byte, första källa = 8 + 3 = 11 p
  5. Parabadminton, ny 1 499 byte = 15 p
  6. Parasegling, ny 2 005, +820 byte = 20 + 8 = 28 p
  7. Rullstolsfäktning, ny 1 952 byte = 20 p
  8. Paralympiska spelen +1093 byte = 11 × 2 = 22 p
  9. Iskälke, ny 1 305 byte = 13 p
  10. Den paralympiska symbolen, ny 2 003 byte = 20 p
  11. Ludwig Guttmann, ny 1 888 byte = 19 p
  12. Sverige i paralympiska vinterspelen 2018 ny, 2 013 byte = 20 p
  13. Parakanot, ny 2 403 byte = 24 p
  14. Andrea Rothfuss + 723 byte = 7 × 2 = 14 p
  15. Rullstolstennis + 500 byte = 5 p
  16. Karl Einar Henriksen +537 byte, första källa = 5 + 3 = 8 p
  17. Danmark i paralympiska spelen, ny 3 062 byte = 31 p

Sjunnesson, 275 p [redigera | redigera wikitext]

  1. Gerd Schönfelder, utökad 1 752 byte, första källa, första bild = 18 + 3 + 2 = 23 p
  2. Verena Bentele, utökad 2 847 byte, första källa = 28 + 3 = 31 x 2 = 62 p
  3. Verena Bentele, utökad 2 096 byte, första filmklipp = 21 + 2 = 23 x 2 = 46 p
  4. Sabine Gasteiger, utökad 1 627 byte, första källa = 16 + 3 = 19 x 2 = 38 p
  5. Alena Kaufman, utökad 3 471 byte, första källa = 34 + 3 = 37 x 2 = 74 p
  6. Anne Floriet, utökad 1 307 byte, första källa = 13 + 3 = 16 x 2 = 32 p

  1. ^ [a b] I denna tävling räknas inte en annan wikipediaartikel som källa. Om du använder en wp-artikel från ett annat språk som utgångspunkt för artikeln på sv-wp, måste du ändå hämta faktauppgifterna från källan/källorna (bok, tidningsartikel etc) som den andra wp-artikeln hänvisar till, eller själv söka upp en källa. Skrivs läs- eller hämtdatum, ska detta visa när du hämtat uppgiften från källan/källorna. Om en svenskspråkig wp-artikel enbart har hänvisning till wp-artikel på annat språk, räknas den som källös och ger bonuspoäng för första källhänvisningen.
  2. ^ [a b c] Gäller bara artiklar som skapats före tävlingsveckan, eller om artikeln skapats under veckan av någon annan.