Wikipedia:Veckans tävling/Rekommenderat III

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tävla om en rekommenderad rosett!

Priser
 • Förstapris: Article green-recomm.svg
 • Övriga tävlande med minst 100 poäng: Article purple.svg
 • Övriga tävlande med minst 50 poäng: Article brown.svg

Fotothek df roe-neg 0006711 006 Ein Mann spielt ein Sousaphon auf der Leipziger Herbstmesse 1954.jpg Tävlingen har slutat!
Tävlingslogg
Tävlingen startade i humlans tecken.

Måndag: Veckoinledningen var ganska lugn. Framåt kvällen anlände dock Höstblommalätta vingar. Under dagen fick också artikeln en riktig ingress.

På diskussionssidan finns nu en förtydligad instruktion för att lägga in rek-märkningen på Wikidata. Förhandsrapporterna talar också om flera rekommendanter på ingång. Varmt välkomna, allihopa!


Marilyn Monroe anno 1926 (?). Föga anade man vad som komma skulle…

Tisdag: Andra tävlingsdagen anlände fyra friska fläktar till tävlingsbanan – i form av Historiker, Sjunnesson, Vätte och Zquid. Varmt välkomna, allihopa! Tre rosetter delades omgående ut.

Vätte körde direkt ikapp Höstblomma, efter en tur i serievärlden. Höstblomma fick samtidigt gjort färdigt det brummande projektet.

Nästa duo bestod av Zquid och Historiker, som även de kämpade om positionerna. Där motorbränslet i det ena fordonet bestod av nyzeeländska pusseldeckare och kaliforniska bombnedslag, kontrade konkurrenten med ålänningar och generaler.

Sjunnesson stod dock i en särklass. Dagen började i mars (!) och avslutades i pariserhjulet, högt över alla andra tävlande.


Hur man stormar en dansk udde. Tips från 1657.

Onsdag: Under onsdagen fick vi en ny tävlande. Varmt välkommen, Deryni! Totalt var fyra tävlande i farten, med fint resultat.

Deryni inledde lite mjukt med ett besök i grannlandet. Kampen om andraplatsen, mellan Zquid och Historiker, fortsatte denna dag. En tog till flygstridskrafterna, medan en annan drog det längsta strået efter att ha stormat en udde och lärt sig mer om stormarens son.

Samtidigt drygade Sjunnesson ut sin ledning. Dagen inleddes i ballong, och efter att gasen pyst ut fortsatte resan med andra färdmedel till Piktland.


Ann Bannon, en omaka flicka?

Torsdag: Tävlingsdag fyra var något av en mellandag. Två tävlande var dock igång där ute.

Vätte närmade sig rosettgränsen efter studier av en omaka flicka. Under tiden jobbade Sjunnesson träget vidare i täten, via närkontakter med trosvissa traumakirurger och högtflygande blåslampepionjärer.

Minst tre förslag från tipshörnan har redan gett resultat. Vad händer under fredagen?


Svamphatt? Jo, faktiskt!

Fredag: Fyra av våra sex tävlande hade igång motorerna under fredagen. Och två rosettgränser passerades.

Höstblomma var ute på djupt vatten, passerade Vätte och fick dessutom tag på en rosett. Deryni var dock än mer laddad, höll glöden vid liv och körde så det rök om honom, med en fjärdeplats som belöning. En position längre fram hittade vi Zquid, som satsat på bågskyttecurling.

Ingen rubbade dock ledande Sjunnesson. Dagen inleddes bland andarna i Japanska innanhavet och avslutades hos andedyrkare och andra på prärien.


Sjunnesson tältade på prärien

Lördag: Under lördagen hade vi tre rekommendanter på banan. Listan med veckans rekommenderade artiklar börjar nu bli trevligt lång.

Zquid ägnade dagen åt fältstudier och lärde sig flaxa rätt av både författarpionjärer och folk som kan sina ugglor. Historiker höll samtidigt konkurrenterna på avstånd med assistans från kullagerkillar och flyhänta missionärer.

Tävlingsledaren var dock i ohotat majestät. Till frukost serverades det språkkurs, och nattlägret blev ett tält på prärien.

Nu är det bara söndagen kvar. Får vi fler tävlande? Och hur kommer striden om andraplatsen att förlöpa? Det vet vi om ett dygn. Kämpa på!


Nu är tävlingen över! Stort tack för alla bidrag – slutrapport och prisutdelning kommer. :-)

Athletics tracks finish line.jpg De tävlande har gått i mål!

Rekommenderat …[redigera | redigera wikitext]

I den här tävlingen ska vi hitta, rekommendera, förbättra och avrekommendera. I den här tävlingen ska vi hitta, rekommendera, förbättra och avrekommendera.
I den här tävlingen ska vi hitta, rekommendera, förbättra och avrekommendera.

… är temat denna vecka. Idag är 883 av alla 3 689 815 på svenskspråkiga Wikipedia av det rekommenderade slaget. Det skulle nog kunna vara fler. Samtidigt är det inte säkert att alla dagens "R-märkta" artiklar håller måttet, eftersom våra kriterier utvecklas och tiden ibland springer ifrån en artikel.

Den här tävlingen går ut på att

 1. hitta lovande artiklar och förklara hur de ganska enkelt kan bli rekommenderade
 2. rekommendera rekommendabla artiklar
 3. förbättra redan rekommenderade artiklar, så att märkningen kan behållas
 4. avrekommendera artiklar som inte håller måttet

Till vår hjälp har vi följande checklista:

En rekommenderad artikel …[redigera | redigera wikitext]

 1. saknar åtgärdsmallar.
 2. … ger sammanhang, se Wikipedia:Skriv ut det självklara.
 3. … täcker in det viktigaste inom området.
 4. … har ett korrekt språk utan stav- eller grammatikfel.
 5. … ingår i wikistrukturen med wikilänkar, kategorier och eventuella interwikilänkar.
 6. … har en källförteckning och källbelägger helst de olika avsnitten genom noter.
 7. … har klarlagd upphovsrättsstatus för alla bilder som finns. En artikel helt utan bilder kan väljas till rekommenderad eller bra.
 8. … har ett objekt på Wikidata med länk till artikeln.

En tumregel är att inte själv rekommendera artiklar man varit huvudförfattare till. Andra gör ofta en mer rättvis bedömning av ens arbete än man själv. En bredare och mer utförlig form av kvalitetsgranskning krävs för status som bra och/eller utmärkt

Så här gör man en rekommendation[redigera | redigera wikitext]

 1. Lägg in mallen {{Rekommenderad}} längst ner i artikeln, men ovanför kategorier och "standardsortering".
 2. Motivera rekommendationen på artikelns diskussionssida under rubriken "Rekommenderad artikel: motivering". Kopiera dit checklistan och/eller skriv egna kommentarer. Länka till Wp:Rekommenderade artiklar.
 3. Lägg in märkningen "Rekommenderad artikel" på Wikidata, så att utmärkelsen syns i listan över artiklar på olika språk. En tydlig förklaring över hur detta görs finns nu på diskussionssidan. OBS! För att kunna lägga in den märkningen behöver du redan ha gjort 50 redigeringar på Wikidata. Be annars tävlingsledaren om hjälp.
 4. Lägg in artikeln manuellt i listan Wikipedia:Rekommenderade artiklar/Artiklar.

Så här tar man bort en rekommendation[redigera | redigera wikitext]

 1. Ta bort mallen {{Rekommenderad}} längst ner i artikeln.
 2. Förklara på diskussionssidan varför mallen tas bort.
 3. Ta också bort märkningen "Rekommenderad artikel" på Wikidata, så att utmärkelsen inte längre syns i listan över artiklar på olika språk.
 4. Ta bort artikeln manuellt från listan Wikipedia:Rekommenderade artiklar/Artiklar.

Om tävlingen[redigera | redigera wikitext]

 • Tid: Vecka 31, 2020 (kl 00:00 27 juli – kl 23:59 2 augusti)
 • Tävlingsledare: Paracel63
 • Deltagande: Lägg till användarnamn (i alfabetisk ordning), artiklar och poäng.
 • Poäng: Deltagarna räknar själva sina poäng.
 • Priser: Vinnaren föräras en rekommenderad rosett. Övriga som når 100 poäng får motta den lila rosetten. Övriga som når 50 poäng belönas med den bruna rosetten.

Poängräkning[redigera | redigera wikitext]

 1. 10 poäng – Hitta en artikel som ligger nära rekommenderad-klassning. Lista behoven så tydligt som möjligt (på diskussionssidan eller/och på tävlingssidan).
 2. 20 poäng – Rekommendera en förtjänt artikel (enligt proceduren ovan). Du får i den här tävlingen inte vara huvudförfattare av artikeln, men du får mer än gärna göra andra förbättringar av artikeln inför rekommenderingen. Endast artiklar som vid tävlingsveckans slut behållit sin rekommenderade stjärna kommer att räknas i tävlingen (så vi inte lockas att rekommendera sånt som nog inte förtjänar det).
 3. 20 poäng – Förbättra en redan rekommenderad artikel så att den fortfarande förtjänar sin status. Notera gärna förbättringen på diskussionsidan.
 4. 10 poäng – Avrekommendera en oförtjänt artikel (se proceduren ovan). Motivera då tydligt på diskussionssidan vad artikeln saknar för att förtjäna sin gröna stjärna.
 • Ibland kan flera användare vara inblandade i de olika processerna för en viss artikel. Endast en person (försten till kvarn) får dock poäng för ett visst steg i en viss artikel. Dvs. en användare får poäng för att hen letat upp artikeln, en får poäng för att artikeln förbättrats och därefter rekommenderats.
 • En användare kan bara få poäng en gång för en viss artikel. Man kan exempelvis inte få poäng för att rekommendera en artikel som man själv tidigare letat upp och därför fått poäng för. Om man under veckan rekommenderar en artikel som man tidigare hittat, byts 10 hittade-poäng ut mot 20 rekommenderat-poäng. Regeln är till för undvika hittad-notering av en artikel som egentligen redan är rekommendabel. I rekommenderat-fasen ingår att man dessförinnan hittat artikeln.
 • Endast artiklar som rekommenderats före tävlingsveckan räknas som redan rekommenderade artiklar (poängklasserna 3 och 4).

Tidigare tävlingar[redigera | redigera wikitext]

Nedan listas tidigare tävlingar i (ungefär) samma ämne. Både ledare och tävlande kan hämta inspiration där:

 1. Rekommenderade basartiklar (november 2008)
 2. Rekommendera artiklar (oktober 2009)
 3. Rekommendera basartiklar (maj 2011)
 4. Rekommenderade basartiklar 2012 (juni–juli 2012)
 5. Rekommenderat (november–december 2016)
 6. Rekommenderat II (vecka 31 2017)

Tipshörnan[redigera | redigera wikitext]

(plats för förslag som både tävlande och andra kan lägga in)

Deltagare[redigera | redigera wikitext]

 • Deltagarna listar sig själva i alfabetisk ordning, så hittar vi lättare.
 • Nedanstående rosetter är endast provisoriskt utplacerade. De kan i slutsummeringen komma att bytas ut mot en mer värdefull rosett.
Exempelanvändare, 50 p
 1. Elin Danielson-Gambogi, hittad (med förbättringsförslag) = 10 p
 2. Jordbävningen i Indiska oceanen 2004, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 3. Maimonides, förbättrad (fler illustrationer och källor, faktaruta, ingress, allmän puts) = 20 p
 4. Exempelartikel, avrekommenderad (få noter, dåligt illustrerad, otydlig struktur/rubricering) = 10 p

Deryni, 70 p den bruna rosetten[redigera | redigera wikitext]

 1. Kurjenrahka nationalpark, hittad. Har döda länkar, men är annars gedigen och försedd med en riktgt god källförtecckning och väl värd att rekommendera. = 10 poäng.
 2. Fnöskticka, hittad. Inga åtgärdsmallar, bra med referenser, täcker sitt ämne = 10 poäng
 3. Fnöske, hittad. Täcker sitt ämne väl, inga åtgärdsmallar, bra med referenser = 10 poäng
 4. Gnista, hittad. I kortaste laget, men täcker sitt ämne och har inga åtgärdsmallar och ordentliga referenser = 10 poäng
 5. Handvärmare, hittad. Bra med referenser, täcker sitt ämne väl, dock med åtgärdsbehov i Wikidata = 10 poäng
 6. Rök, hittad. Borde nå nivån "Bra artikel", bra med referenser, täcker sitt ämne, men har åtgärdsmallar = 10 poäng
 7. Ubåtsfrågan, inlagd i Wikidata = 10 poäng (?)

Historiker, 150 p den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

 1. Sofie Asplund, rekommenderad = 20 p
 2. Dala Djupgas, rekommenderad = 20 p
 3. Hans Krebs (general), rekommenderad = 20 p
 4. Stormningen av Frederiksodde, rekommenderad = 20 p
 5. Karl XV:s eriksgata, hittad (Har en kb-mall och en förtydliga-mall. För övrigt väl värd att rekommendera.) = 10 poäng. Rekommenderad efter åtgärd av artikelförfattaren. = +10 p
 6. Karl XI, rekommenderad = 20 p
 7. Sven Wingquist, hittad (Har några stycken utan referensnoter. För övrigt väl värd att rekommendera.) = 10 poäng.
 8. Erik Martinsson (journalist), rekommenderad = 20 p

Höstblomma, 50 p den bruna rosetten[redigera | redigera wikitext]

 1. Humlor - rekommenderad, 20 p. Har funderat på att denna skulle kunna rekommenderas ett tag eller prövas som bra artikel. Passar på nu. Omfattar det viktigaste, har många källor, saknar åtgärdsmallar, har sammanhang, bra språk, wikistruktur, kategorier, wikidata, fina bilder. Räknar den som hittad nu och när jag förstår hur man gör på Wikidata vill jag rekommendera den (@Paracel63: var ska man lägga in ""Rekommenderad artikel" där? Har inte gjort det förut).
 2. Manater - hittad, 10 p. Bra artikel, kanske i behov av några fler noter. Lämnat förslag på detta på diskussionssidan.
 3. Valar - rekommenderad, 20 p. Tidigare bra artikel, status bra förlorad pga källa behövs-mall, artikeln senare putsad och har nu inga åtgärdsmallar.

Sjunnesson, 820 p den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

 1. Mars 2020, hittad och förbättrad = 10 p
 2. Carl Michael Bellman, rekommenderad = 20 p
 3. Elin Danielson-Gambogi, rekommenderad = 20 p
 4. Jordbävningen i Indiska oceanen 2004, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 5. Rivaliteten mellan Millwall FC och West Ham United FC, rekommenderad = 20 p
 6. City Circle, rekommenderad = 20 p
 7. Social distansering, rekommenderad = 20 p
 8. Fordlândia, rekommenderad = 20 p
 9. Gustav III:s paviljong, rekommenderad = 20 p
 10. Liseberg, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 11. Andrées polarexpedition 1896–1897, rekommenderad = 20 p
 12. Amatörastronomi, rekommenderad = 20 p
 13. H.P Lovecraft, rekommenderad = 20 p
 14. Abchaziens historia, avrekommenderad, nutiden behöver uppdateras, 10 p
 15. Hamburgs historia, avrekommenderad, nutiden behöver uppdateras, 10 p
 16. Jämtlands historia, avrekommenderad, nutiden behöver uppdateras, 10 p
 17. Arnold Schönberg, rekommenderad = 20 p
 18. Wayne Gretzky, rekommenderad = 20 p
 19. Vinproduktion, rekommenderad = 20 p
 20. Naturrätt, rekommenderad = 20 p
 21. Wales historia, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 22. Óengus I, rekommenderad = 20 p
 23. Steven M. Greer, hittad, källa behövs på ett ställe, död länk bland externa länkar = 10 p
 24. Tidsresenärerna (TV-serie), rekommenderad = 20 p
 25. Isao Takahata, rekommenderad = 20 p
 26. Baskiska, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 27. Dante Alighieri, rekommenderad = 20 p
 28. Durian, rekommenderad = 20 p
 29. Carl Richard Nyberg, rekommenderad = 20 p
 30. Momo e no tegami, rekommenderad = 20 p
 31. Svenska, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 32. Spaniens konstitutionella kris 2017–2018, rekommenderad = 20 p
 33. Uraliska språk, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 34. TV3 (Katalonien), rekommenderad = 20 p
 35. Michèle Mouton, rekommenderad = 20 p
 36. Vin, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 37. Guldsiska, rekommenderad = 20 p
 38. Ragnhild Jølsen, rekommenderad = 20 p
 39. Zandra Reppe, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 40. Utbildning, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 41. Sioux, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 42. Augustus, rekommenderad = 20 p
 43. Claudius, förbättrad och rekommenderad = 20 p
 44. Det ekonomiska tänkandets historia, rekommenderad = 20 p
 45. Emigrationen från Sverige till Nordamerika, rekommenderad = 20 p
 46. Euro, rekommenderad = 20 p
 47. Fjäll, rekommenderad = 20 p
 48. Franska köket, rekommenderad = 20 p
 49. Feminism, rekommenderad = 20 p
 50. Ubåtsfrågan, hittad, den behöver läggas in i Wikidata = 10 p

Vätte, 60 p den bruna rosetten[redigera | redigera wikitext]

 1. Emelie Östergren, rekommenderad = 20 p
 2. Ann Bannon, rekommenderad = 20 p
 3. Alma Braathen, rekommenderad = 20 p

Zquid, 200 p den lila rosetten[redigera | redigera wikitext]

 1. Ngaio Marsh, rekommenderad = 20 p
 2. Pigghaj, rekommenderad = 20 p
 3. Marilyn Monroe, rekommenderad = 20 p
 4. Sydafrikas flygvapen, rekommenderad = 20 p
 5. Zandra Reppe, hittad och utökad. Kan behöva lite mer utökning och textputs. 10 p
 6. Florence Augusta Merriam Bailey, hittad och textputsad. Kan dock behöva lite mer textputs. 10 p
 7. Pamela C. Rasmussen, rekommenderad = 20 p
 8. Gilbert Baker, rekommenderad = 20 p
 9. Charlotte Kalla, hittad, behöver dock uppdateras med info om senaste säsongen. 10 p
 10. Månen, avrekommenderad = 10 p
 11. Johan Amos Comenius, avrekommenderad = 10 p
 12. John Alvin Anderson, avrekommenderad = 10 p
 13. Roger Federer, avrekommenderad = 10 p
 14. Polens historia, avrekommenderad = 10 p