Wikipedia:Wikipedia Academy

Från Wikipedia
Denna sida är museimärkt och hålls inte längre uppdaterad. Den behålls främst av historiska skäl.
Se eventuellt diskussionssidan för mer information.
Ovan: Praktiska övningar vid Wikipedia Academy 2006.
Nedan: Jimmy Wales inspekterar Göttingens universitetsbibliotek under Wikipedia Academy 2006.

Wikipedia Academy är en tvådagarskonferens i ett format som först utvecklades 2006 av föreningen Wikimedia Deutschland e.V., den tyska lokalavdelningen av Wikimedia Foundation. Det har senare spritt sig till flera länder, sedan 2008 i Sverige.

Programmet består av föredrag och diskussioner, blandat med praktiska övningar i redigering av Wikipedia. Wikipedia Academy arrangeras av en lokalavdelning av Wikimedia Foundation i samarbete med en högskola. Syftet är att stärka banden mellan Wikipedia och den akademiska världen.

Utöver att nya, kunniga skribenter lockas till Wikipedia, bidrar arrangemanget till att etablera en dialog mellan den vetenskapliga expertisen och wikipedianerna. Det kan ge en starkare koppling mellan forskningen och den innehållsliga och strukturella vidareutvecklingen av den fria encyklopedin.

Arrangemanget hölls första gången 16–17 juni 2006 vid universitetsbiblioteket i Göttingen i Tyskland. Initiativtagare var Frank Schulenburg. Wikipedias grundare Jimmy Wales var närvarande. Mer information finns på tyska Wikipedia, de:Wikipedia:Academy 2006 med bilder på commons:Wikipedia Academy Göttingen 2006.

Zedler-medaljen

Andra gången hölls arrangemanget 24–25 augusti 2007 vid Akademin för vetenskap och litteratur i Mainz. Det genomfördes med stöd från tyska utbildningsdepartementet (Bundesministerium für Bildung und Forschung, BMBF) och ingick i det officiella programmet för vetenskapsåret "Humaniora - mänsklighetens ABC" (Die Geisteswissenschaften. ABC der Menschheit). Arrangemanget invigdes av Doris Ahnen, utbildningsminister i delstaten Rheinland-Pfalz, och akademins rektor Elke Lütjen-Drecoll. Mer information finns på tyska Wikipedia, de:Wikipedia:Academy med bilder på commons:Wikipedia Academy Mainz 2007.

Zedler-medaljen utdelades för första gången under Wikipedia Academy 2007. Den är uppkallad efter Johann Heinrich Zedler, som utgav ett Universal-Lexicon i 64 band (1732–1754), och utdelas av föreningen Wikimedia Deutschland tillsammans med akademin i Mainz för förtjänstfulla encyklopediska bidrag. 2007 gavs den till wikipedianen Josef Winiger. Mer information på tyska Wikipedia, de:Wikipedia:Zedler-Medaille.


Den 19–20 oktober 2007 arrangerade Wikimédia France, den franska lokalavdelningen, en fransk variant med namnet Colloque Wikipédia. Den organiserades i samarbete med "Carrefour numérique", ett digitalt centrum i vetenskapsstaden "Cité des sciences et de l'industrie" i nordöstra Paris.

Den 10 november 2007 invigde Jimmy Wales en Wikipedia Academy vid CIDA City Campus (Community and Individual Development Association) i Johannesburg, Sydafrika. Det är det första i en hel serie sådana evenemang som man hoppas genomföra i Afrika.

Under 2008 hölls Wikipedia Academy i Berlin (20-21 juni), i Buenos Aires i Argentina (6 november) och i Lund, Sverige (12-13 november). Det var första gången Wikipedia Academy hölls i Norden, ett gemensamt arrangemang av föreningen Wikimedia Sverige och Biblioteksdirektionen vid Lunds universitet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]