Wikipediadiskussion:AutoWikiBrowser

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

2006[redigera wikitext]

Finns det nån anledning till att registreringssidan inte finns? /Lokal_Profil 20 oktober 2006 kl. 16.46 (CEST)

kanske på grund av att jag hållit på och pysslat med översättningen lite halavslumrat och ingen ännu undrat över var man skall registrera användningen. Nu måste man väl be någon administratör om rättigheter för att få använda verktyget, tror jag (är själv admin så jag behövde inte fråga om lov, så jag är inte riktigt säker) MoЯsE 20 oktober 2006 kl. 16.51 (CEST)
Ok, undrade eftersom jag tänkte se om inte AWB kunde få stubsorterandet att flyta på lite smidigare. Tror från texten (här och på EN) att man måste be admin om rättighet att använda verktyget. Lite fundersam på om man är begränsad till att bara använda IE med AWB dock. /Lokal_Profil 20 oktober 2006 kl. 17.15 (CEST)
Jo det fungerar hur bra som helst att göra sådana sysslor, dock kanske man bör överväga att skaffa ett bot-konto om man tänker låta verktyget sköta det automatiserat och snabbt. Jag kör den med Firefox, där fungerar det bra. MoЯsE 20 oktober 2006 kl. 17.30 (CEST)
Jag tror att man bara behöver registrera sig om man ska köra AWB på enwiki. Jag kör bara på svwiki, och det funkade utan att regga sig nånstans. Vad gäller IE så använder AWB IE för att logga in, se förklaring här. //Knuckles...wha? 20 oktober 2006 kl. 17.47 (CEST)
Jo man ansöker om att få köra den på enwiki (jag gjorde det för någon vecka sedan). MoЯsE 20 oktober 2006 kl. 17.50 (CEST)
Ok, och nej AWB verkade inte klaga när jag loggade in normalt. Har prövat det nu på Droperidol, får se om jag fastnar för det eller inte. Tror inte att jag kommer att göra fler/snabbare förändringar än vad jag brukar göra manuellt och jag litar inte tillräckligt mycket på AWB för att låta det köra automatiskt. /Lokal_Profil 20 oktober 2006 kl. 18.04 (CEST)

Registrering[redigera wikitext]

Just nu är det endast på engelskspråkiga wp som man måste registrera sig. Behöver vi införa sammma sak här eller är risken så minimal för klotterspridning med hjälp av awb att det bara innebär onödigt jobb?--Kruosio 20 oktober 2006 kl. 18.52 (CEST)

Hittills har ju inte klottrarna fått upp ögonen för verktyget...men man vet ju aldrig. MoЯsE 20 oktober 2006 kl. 19.00 (CEST)
Det är väl inte svårare att upptäcka/stoppa användare som missbrukar AWB än en användare som använder ett hemmabyggt phyton script? Och vad jag märkte så kan man bara använda AWB om man är inloggad. /Lokal_Profil 20 oktober 2006 kl. 23.07 (CEST)

Problem med regular expressions[redigera wikitext]

Hur gör man för att ersätta något i stil med "[[Bild:X|100px|Jag är bilden foo]]" med "X" där X är en variabel. Har försökt kolla igenom den engelska AWB sidan och "regular expressions" men hittar inget./Lokal_Profil 8 december 2006 kl. 23.19 (CET)

Kan man inte skriva egna regexes (jag kan inte), så kan man ha simpla ersättningsregler och bara lägga in väldigt många av dem. Plrk 21 september 2008 kl. 12.23 (CEST)
Jag är inte expert på pythons version av regexp men följande borde matcha:
/\[\[(Image|Bild)\:([^|]+)\|\d+px\|([^]]+)\]\]/
I detta fallet får du ersätta ([^|]+) med din variabel. Hoppas att det blir lite tydligare, lämna annars ett meddelande på min diskus eller kontakta mig via irc så skall jag försöka hjälpa dig. /Fluff?Fluff! 21 september 2008 kl. 12.37 (CEST)

Spara uppgift[redigera wikitext]

Jag har börjat med lite enklare uppgifter, och det går väldigt bra! Kontrolllerar allting manuellt, men det går ju ändå snabbare än om man skulle göra det helt själv. Min fråga är om det går att spara uppgifter på något sätt? Jag har inte alls lyckats hitta något, och det är störande att behöva köra om varje gång! Tacksam för hjälp! dSAKARIEb 29 juni 2008 kl. 03.34 (CEST)

Vilka uppgifter är det du vill spara? Uppgifter som projekt och språkversion (t ex svwiki) ställer man in en gång i "User and project preferences", och sen väljer man "Save settings as default" i File-menyn, klart! Eller du menar andra uppgifter, kanske? //Knuckles...wha? 20 juli 2008 kl. 12.37 (CEST)
det finns också "Save settings as..." så kan man spara olika uppsättningar av inställningar för olika uppgifter. Sedan byter man med "Open settings...". --MagnusA 20 juli 2008 kl. 12.44 (CEST)

RegEx[redigera wikitext]

Finns det någon anledning till att svwiki inte har någon motsvarighet till en:Wikipedia:AutoWikiBrowser/Typos? Eller beror det bara på att ingen skapat den?Henrik Sundbom 25 oktober 2009 kl. 10.09 (CET)

Sedan december 2009 finns WP:AWB/T :) Plrk 4 mars 2010 kl. 10.47 (CET)
Jag bestämde mig för att skapa den på test en tid senare, då jag inte fick något motstånd här (jag bytte dock från mitt riktiga namn till tetraedycal i slutet av november). tetraedycaltetraedycal 4 mars 2010 kl. 16.03 (CET)
Aha, jag trodde att frågan stod obesvarad helt enkelt. Se där. Plrk 4 mars 2010 kl. 16.08 (CET)

Två sekunder i taget[redigera wikitext]

Jag har sedan ett tag problem med att klockan i AWB räknar lite knasigt ibland vid autoredigering. - Den räknar 2, 4, 6, 8, 10 innan den sparar varför det bara hinner gå 5 sekunder mellan redigeringarna. Ingen skada skedd, men blir tokigt i projekt där jag inte är helt auktoriserad. -- Lavallen 14 augusti 2010 kl. 17.34 (CEST)

Dekorfärg[redigera wikitext]

En bot har tagit bort bgfärgen från skådespelarinfoboxarna på alla artiklar med förklaringen att dekorfärgen sätts ut automatiskt. Men om skådespelaren är avliden så brukade dekorfärgen alltid vara grå. Men nu är den alltid gul, vare sig skådespelaren lever eller inte. SkeletorTheMan (disk) 4 januari 2014 kl. 22.51 (CET)

@SkeletorTheMan: Detta har inget med detta programmet att göra, det är botens egna "byt ut mot/ersätt med"-regler. Prata med botens ägare. Josve05a (diskussion) 10 juli 2015 kl. 19.46 (CEST)

Bör jag prova AutoWikiBrowser?[redigera wikitext]

Jag har svårt att greppa hur AutoWikiBrowser kan underlätta arbetet på Wikipedia. Förenklat, vad gör programmet? Är detta ett program som många använder sig av? Bör jag prova det? Utopiantos (diskussion) 9 juni 2015 kl. 02.57 (CEST)

Det beror på vad du tänkt göra. Vill du göra många småförändringar av Wikipedia, typ rätta stavfel, byta ut kategorier och andra småkorrigeringar är det ett utmärkt verktyg. Det är inte svårare att använda än vilken ordbehandlare som helst. Inlärningströskeln är låg, så det är oftast bara att sätta igång direkt. Lär man sig grunderna i Reguljära uttryck går det faktiskt göra en hel del med programmet. Vill du lära dig lite C# kan göra ännu mer, göra avancerade analyser och bygga en riktig robot (om du så önskar) med kanske 30 rader kod. Själv är jag inte mycket till programmerare och använder hellre AWB än andra mer tekniska lösningar. Det går faktiskt att robotskapa artiklar med AWB utan att använda en enda rad programkod för den som vill. Vad du gör med verktyget är upp till dig, men du kan ju alltid ladda hem AWB och testa om det är något för dig Nasko (diskussion) 14 juni 2015 kl. 11.23 (CEST)
Exempel på hur det fungerar att rätta stavfel med AWB: Istället för att manuellt sitta och söka fram vanliga stavfel, så kan man ladda hem en databasdump av alla artiklar på svenska Wikipedia. Sedan låter man AWB söka genom alla artiklarna efter de stavfel som finns i typo-listan [1], och AWB genererar då en lista över alla artiklar som har ett eller flera stavfel i sig. I dagsläget blir den listan ca. 10.000 artiklar lång. Sedan är det bara att börja stavningskorrigera halvautomatiskt, man betar av artikel för artikel och AWB ger rättningsförslag utifrån definitionerna i Typo-listan, man godkänner (efter ev ändringar) och AWB gör då redigeringarna live i artikeln på Wikipedia, och laddar sedan automatiskt in nästa artikel, osv. //Inteloutside2 (diskussion) 14 juni 2015 kl. 13.40 (CEST)

Fungerar inte (2021-02-23)[redigera wikitext]

AWB har slutat fungera för mig. När jag försöker logga in står det bara "Failed". Någon som råkat ut för samma eller vet hur det fixas? EstrellaSueciadiskussion, 23 februari 2021 kl. 06.26 (CET)

För mig fungerar inloggning och redigering. Jag har version 6.1.0.1, vilket version har du?
--Larske (diskussion) 23 februari 2021 kl. 07.10 (CET)
@Larske: Nu funkar det för mig med. Det måste ha varit något ytterst tillfälligt. Dålig timing bara. EstrellaSueciadiskussion, 23 februari 2021 kl. 07.16 (CET)