Hoppa till innehållet

Wikipedia:AutoWikiBrowser

Från Wikipedia
AutoWikiBrowser
UtvecklareAutoWikiBrowser project
Senaste utgåva6.2.1.0
(8 juli 2021)
OperativsystemWindows
TypWikipedia editor
LicensGPL
Webbplatssourceforge.net/.../autowikibrowser
Manual

AutoWikiBrowser (ofta skrivet AWB) är ett halvautomatiskt verktyg för att redigera artiklar på Wikipedia. Det fungerar ihop med Microsoft Windows eller genom Windows-emulering under andra operativsystem. Programmet är konstruerat för att göra upprepade redigeringar snabbare och enklare. Det är egentligen en webbläsare som automatiskt öppnar en ny sida när den senaste är sparad. När den öppnar sidan ger den diverse förslag (vanligtvis relaterade till formatering) som är avsedda som biredigering till huvudredigeringen.

AWB kan generera listor över artiklar från enstaka eller flera kategorier, från vad som länkar till en viss sida, från wikilänkarna på en sida, från en textfil, från en Googlesökning, från en användares bevakningslista eller från en enskild användares bidrag.

AWB har även ett verktyg för att gå igenom databasen och en utvecklingsversion av ett program som övervakar engelskspråkiga Wikipedias IRC-kanal för de senast gjorda ändringarna.

Källkoden finns tillgänglig under GPL-licensen. Programmet är skapat i C# med Microsofts Visual C# Express Edition/Visual Studio, som kan laddas ner gratis[död länk]. Det finns även en IRC-kanal för AWB: chat.freenode.net -#AutoWikiBrowser.

Regler för användning[redigera | redigera wikitext]

 • Granska varje redigering innan du sparar den.
 • Redigera inte för snabbt; överväg istället att öppna ett bot-användarkonto om du ofta gör fler än enstaka redigeringar per minut.
 • Gör ingenting kontroversiellt med programmet.
 • Undvik att göra mindre och obetydliga redigeringar såsom att enbart tillföra eller radera extra rader, flytta stubtaggar, ändra HTML till Unicode, ta bort underscores från länkar (såvida det inte rör sig om felaktiga länkar), eller något liknande, detta för att det annars tär på resurser och fyller vissa bevakningslistor.
 • Följ alla de riktlinjer, policyer och vanliga förfaringssätt som gäller för svenskspråkiga Wikipedia.

Bruksanvisning[redigera | redigera wikitext]

Vem som helst kan använda verktyget, men man måste vara inloggad på den språkversion av Wikipedia som man vill använda verktyget i. Om du inte har ett konto skapar du ett genom denna länk. Wikipedia på svenska kräver inget speciellt godkännande ännu. Andra upplagor, till exempel den engelska eller Wikimedia Commons, kräver tillåtelse av en granskningsgrupp innan man tillåts köra AWB där.

(1) Ladda ner programmet[redigera | redigera wikitext]

Sedan du registrerats, eller ifall du bara vill kolla upp verktyget, så kan du ladda ner AutoWikiBrowser från Sourceforge.

AutoWikiBrowser kräver Microsoft Windows 2000/XP eller nyare operativsystem, eftersom Unicode inte fungerar korrekt på Windows 98/Me. Det kräver även .NET framework, version 2. (ladda ner .NET framework[död länk]).

Om verktyget inte fungerar kan det bero på att du inte är registrerad eller att du inte har rätt version av .NET framework installerad.

(2) Inloggning[redigera | redigera wikitext]

Först och främst behöver du välja vilken språkversion du vill redigera på (engelska versionen är förinställd). För att göra det går du in på "Options" --> "Preferences" (eller genom kortkommandot "Ctrl+P"), sen går du in på fliken "Site" och väljer den språkversion som du vill redigera på (för att välja svenska Wikipedia väljer du "sv"). För att använda verktyget måste du ha ett konto på den språkversion av Wikipedia som du vill använda verktyget på. För att logga in på det kontot klickar du på "File" --> "Log In" och skriver in ditt användarnamn och lösenord i rutan som kommer fram.

(3) Att komma igång med AWB[redigera | redigera wikitext]

 1. Välj "Make from Category" (generera från kategori) och skriv sedan in ett kategorinamn.
 2. Klicka "Make list" (generera lista) och låt listan genereras.
 3. Gör dina egna inställningar, såsom "find and replace" (hitta och ersätt), "edit summary" (redigeringssammanfattning), osv.
 4. Klicka "Start!". Verktyget kommer nu att ladda upp en artikel från listan, göra förändringarna automatiskt och sedan gå till dialogrutan där ändringarna jämförs.
 5. Du kan sedan ändra vad som helst du vill i artikeln manuellt i den nedre, högra textrutan
 6. Klicka sedan antingen "Save" (spara) eller "Ignore" (ignorera), och nästa sida från listan laddas automatiskt upp.

Obs! Använd "General fixes" med stor försiktighet, eller kryssa bort det alternativet helt om du är osäker. General fixes utför en hel del nyttiga småfixar, men är anpassat till engelska Wikipedia, vilket innebär att AWB bland annat gör ändringar av referenser som blir fel på svenska Wikipedia.

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]