Wikipediadiskussion:Externa länkar/Arkiv 2011

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Är inte Wikimedia Commons en del av Wikipedia?[redigera wikitext]

Varför skall länkar till Wikimedia Commons ligga som externa länkar? Dark Claimant 26 november 2011 kl. 15.19 (CET)

Tja, jo. Beror ju lite på vad man menar med "extern". Jag ser verkligen inget behov av massändringar. /NH 26 november 2011 kl. 15.52 (CET)
Nej, det är en sajt som ägs av Wikimedia Foundation och som heter Wikimedia Commons. Wikimedia Foundations siter, däribland Wikipedia, hämtar sina illustrationer från Commons, så en del av Wikipedia är det inte. Det är praxis sedan länge att länkar till Wikimedia Commons räknas som externa länkar och därför placeras under denna rubrik i våra artiklar. Vill du ändra på detta är det bara att dra igång en diskussion, men jag tvivlar på att du får gehör för det. Riggwelter 26 november 2011 kl. 17.07 (CET)
Det du skriver är inkonsekvent. Å ena sidan skriver du att både Wikipedia och Wikimedia Commons ägs av Wikimedia Foundation, å andra sidan påstår du att de är externa i förhållande till varandra. Jag trodde att jag just hade dragit igång en diskussion. Dark Claimant 26 november 2011 kl. 18.15 (CET)
Faktum kvarstår: länkar till Wikimedia Commons skall stå under rubriken "Externa länkar". Hade länken gått till http://www.wikipedia.org hade det varit en intern länk. I det aktuella fallet med Commons heter länken http://commons.wikimedia.org och då är det en extern länk. Riggwelter 26 november 2011 kl. 18.35 (CET)
Vilket faktum? Får man inte ifrågasätta saker här? Om Wikimedia Commons och Wikipedia båda tillhär Wikimedia Foundation förstår jag inte logiken i att kalla det en extern länk. Dark Claimant 26 november 2011 kl. 18.49 (CET)
Det finns en klar skillnad mellan att länka till andra artiklar på svenskspråkiga Wikipedia och att länka till ett annat projekt. Att Commons finansieras via samma organisation är inte särskilt relevant (Wikipedia ägs inte av WMF enligt någon normal definition på att äga, de har till exempel inte upphovsrätt till materialet). Den organisation som i praktiken administrerar Wikipedia är den språkspecifika gemenskapen.
Visst är länkar till Commons något annat än länkar ut i världen, och vi särbehandlar länkarna bl.a. genom att alltid betrakta dem som relevanta och alltid placera dem överst. Frågan är väl närmast vad vi skulle vinna på att ändra praxis.
--LPfi 26 november 2011 kl. 21.14 (CET)