Wikipediadiskussion:Projekt Fredrika

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Finlands historiska geografiska och administrativa indelning[redigera wikitext]

Jag har i över tio år till och från skrivit artiklar om finlandssvenska ämnen. Enligt min erfarenhet finns det ett relativt stort behov av artiklar om finlands tidigare socknar, kommuner och i viss mån även församlingar, härader och så vidare. Det är artikeltyper som man regelbundet vill länka till men som nästan aldrig finns. bbx (diskussion) 18 maj 2018 kl. 15.35 (CEST)

En Wikiprojekt om offentlig konst och minnesmärken i Finland[redigera wikitext]

I fi-Wikipedia pågår nu ett Wikiprojekt om offentlig konst och minnesmärken i Finland: fi:Wikiprojekti:Suomen julkiset taideteokset ja muistomerkit Wikipediaan. I projektet syftar mann att skapa en lista om offentlig konst (dvs. utomhus, inte inomhus) och minnesmärken från varje kommun i Finland. I projektet har vi letat efter källor om konstverk och minnesmärken, tillagt koordinater för dem och fotograferat konstverk och minnesmärken och också arrangerat Fotosafarin: fi:Wikiprojekti:Fotosafarit, först i Tavastehus och sen troligen i Nystad, Jyväskylä och Kuopio.

Detta projekt kan man väl delta också genom att söka källor, tillägga konstverk och minesmärken i listan, tillägga koordinater och fotografera konstverk och minnesmärken också i de svenskspråkiga områden i Finland. I de Fotosafarin som Wikimedia Suomi har arrangerat hittills har Wikimedia Suomi lovat att betala resekostnader till deltagare. Jag anser (personligen) att dessa två projekt kunde väl också samarbeta.

I Wikimedia Suomi är det fi:Heikki Kastemaa som är fi:Käyttäjä:Kulttuurinavigaattori som koordinerar projektet och är också ordförande för Wikimedia Suomi. Jag själv är bara en vanlig deltagare i projektet. (Och har lärt mig svenska bara i skolan.)--Urjanhai (diskussion) 17 juli 2018 kl. 14.01 (CEST)--Urjanhai (diskussion) 17 juli 2018 kl. 14.01 (CEST)

Presentation för pensionärsförbundet[redigera wikitext]

Det är nu bekräftat att jag skall hålla en presentation (60 min) för Svenska pensionärsförbundets IT-handledare, den 12 och 16 oktober (H:fors resp. Åbo). Vi blev tillfrågade: "Många pensionärer inklusive handledarna har tid och en massa kunskap, men de flesta vet inte riktigt hur och vem som kan skriva på Wikipedia och hur det går till i praktiken", vilket jag alltså skall försöka råda bot på. --Alpark (diskussion) 3 oktober 2018 kl. 17.23 (CEST)

"Lite" sen rapport: jag höll presentationerna och jag tycker folk tyckte det var intressant och gärna skulle börja skriva. Trevlig stämning. Jag hoppas det blir något slag av uppföljning, då det säkert uppstår praktiska problem då folk sätter igång, och många antagligen aldrig tar sig den tiden utan ytterligare uppmuntran. --Alpark (diskussion) 14 december 2018 kl. 19.47 (CET)

Nagu och skrivstugor[redigera wikitext]

Vi borde säkert rapportera om Nagu-projektet. Den som läser huvudartikeln eller tittar på Kategori:Nagu ser säkert att mycket hänt. Den första skrivstugan fick sig tillägnad ledare och en helsidesartikel i Åbo Underrättelser (som jag borde ha noterat på Wikipedia:Wikipedia i Media, skall kanske ännu göra det om jag stöter på tidningen), den andra hålls i dagarna. --Alpark (diskussion) 14 december 2018 kl. 20.00 (CET)

Listor över prioriterade artiklar och att skapa utkast[redigera wikitext]

Jag hittar då och då ingen svenskspråkig artikel om något som rör Finland. Ofta finns det en finskspråkig och kanske en engelskspråkig. Var kan jag lista dem? Jag kan tänka mig att skapa ett utkast till svensk artikel (grundfakta och några källor), men var ska jag lägga den? Jag kan nog inte lägga tid på att skapa något som passar i artikelrymden. Jag skulle kunna lägga den i min sandlåda, men det borde vara en koppling till projektet. --Per W (diskussion) 3 augusti 2019 kl. 10.08 (CEST) Ett exempel är fi:HelMet-kirjasto, som borde placera sig bra vad gäller svenskspråkig litteratur. Per W (diskussion) 5 augusti 2019 kl. 18.24 (CEST) @Lina Fredrika: --Per W (diskussion) 8 augusti 2019 kl. 18.19 (CEST)

Jag tycker grundfakta och några källor låter tillräckligt för att passa i artikelrymden. Men vill du inte lägga det där är din sandlåda ett bra alternativ. bbx (diskussion) 9 augusti 2019 kl. 22.22 (CEST)
Nu finns i alla fall grunden till HelMet-biblioteket. Sedan bör en artikel om dess litteraturpris skrivas. Per W (diskussion) 10 augusti 2019 kl. 15.45 (CEST)
Hej Per W och Bbx, tusen tack för era frågor och svar och ursäkta för att mitt svar har dröjt så, hade inte fått notifikationer trots att jag bevakar sidan och jag ser att ni dessutom har pingat mig, mycket skumt. Träffar lyckligtvis en med lång wiki-erfarenhet på torsdag så kan förhoppningsvis få hjälp med det, det blir ju lite tokigt när man ber om idéer och råd och sen inte svarar!
Tack också till er båda för idéerna, det är precis så här vi hoppas att det ska fungera! Min spontana tanke är att vi kunde laga en lista likt den här https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekti:Laatupaja/Noloja_artikkeleita där både Projekt Fredrika själv och andra kunde fylla i, vad tror ni om en sådan lösning? Inser att det endast funkar för sådan artiklar som man de facto publicerar, och då finns ju risken att någon tar bort den om den är för ofullständig. Den bästa möjligheten skulle vara att det är något som är lättillgängligt och tydligt kopplat till Projekt Fredrika, och inte kräver att artiklarna är publicerade.. Jag ska konsultera de övriga inom projektet och se om de har några tankar. Lina Fredrika (diskussion) 12 augusti 2019 kl. 10.39 (CEST)
@Lina Fredrika:, jo en sådan lista skulle kunna vara bra. Den finska listan över pinsamma artiklar är lite intressant då flera centrala teman är så dåligt täckta. (Nu kliar det i fingrarna, men det får vänta till en regnig dag...) Jag skrev början till en:Caruna och en:Elenia, grundfakta med referenser så att de platsar i artikelrymden. Jag skulle kunna skriva något i min sandlåda och lägga in det i listan med kommentaren Förbättra gärna!. Denna typ av listor är av karaktären önskelistor, som man kan titta på om man vill se vad som behövs inom ens område. Ibland blir jag lite frustrerad när något ämne inte finns på svenska. Per W (diskussion) 12 augusti 2019 kl. 21.39 (CEST)
@Per W:Det låter som en mycket bra idé. Lite som virtuell brainstorming också, eftersom man ju också kan få egna idéer på saker som fattas då man ser andras idéer, eller alternativt bli ivrig på att snickra vidare där någon annan har börjat. Du är förresten också hjärtligt välkommen med i Projekt Fredrika om du vill, helt på dina egna villkor! Lina Fredrika (diskussion) 13 augusti 2019 kl. 10.03 (CEST)
Jo, bra samarbete ser ut: man vet inte riktigt vem som har gjort vad. Helt plötsligt har man ett bra resultat. Jag har anmält mig, få se vad som blir gjort härnäst. Per W (diskussion) 13 augusti 2019 kl. 14.57 (CEST)
Super, hjärtligt välkommen!@Per W:Inte råkar du vara på väg till Wikimania-konferensen i Stockholm nu? Vi är några som är på väg och träffar dig gärna om du kommer att vara där? Lina Fredrika (diskussion) 14 augusti 2019 kl. 09.04 (CEST)

Dödsdatum[redigera wikitext]

Ett problem då man skapar biografiska artiklar om finländare är att det i vissa fall verkar vara omöjligt att hitta uppgifter på nätet om när en person avled, ett exempel på detta är Carl Gustaf Neovius. På rikssvenska bibliotek brukar också tillgången på litteratur om Finland vara mycket begränsad. Finns det någon användare i Finland, som har bättre tillgång till källor, till exempel olika årgångar av Vem och vad?, och som kan tänka sig att hjälpa till med sådant? /Annika (diskussion) 16 augusti 2019 kl. 14.38 (CEST)

Ursäkta Annika att jag svarar sent. Böckerna finns rimligen i friexemplarsbibliotek, möjligen också tillgängliga i lämpliga öppna hyllor (Vem och Vad? 1962–1996 verkar finnas t.ex. i läsesal i Åbo stadsbibliotek). Många av finländarna på sv-wp finns i Åbo eller Helsingfors, båda med goda biblioteksresurser. Själv hinner jag sällan kolla genast, men sannolikt inom en vecka eller så. --Alpark (diskussion) 4 september 2019 kl. 21.14 (CEST)

Omvandling av referenser[redigera wikitext]

Finns det verktyg för att omvandla referenser från finska till svenska eller något annat språk? Jag tänker på alla fält som behöver översättas (nimeke -> titel, osoite -> url etc) om man har någon mall som webbref. --Per W (diskussion) 3 september 2019 kl. 09.37 (CEST)--Per W (diskussion) 3 september 2019 kl. 09.37 (CEST)

Från finska, nej. Men vi har en bot som jobbar med engelska mallar. Se här tex. Så jag skulle rekommendera att ni skapar en mall med finskt namn och finska parametrar som länkar vidare till vår "Webbref". (Under förutsättning att de är kompatibla.) Sedan kan vi se om vi hittar en "översättare". Fluff? IP 62.20.170.74 (diskussion) 4 september 2019 kl. 17.49 (CEST)
Inga problem att lägga till en finsk variant att översätta likt ovan. Finns det en befintlig mall på fiwiki idag som är kompatibel med enwikis eller svwikis motsvarigheter så är det ju lättast. /Fluff?Fluff! 7 september 2019 kl. 11.37 (CEST)