Wikipediadiskussion:Projekt konst

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Som sagt: välkommen till projektet, LouiseR!

När jag filat på artikelstrukturen har jag försökt hitta en systematik som gör att man snabbt kan klicka sig fram både kronologiskt och "på tvären" - konstarter, länder, konstnärer etc. Jag har framför allt lyckats bli velig! Har du några idéer i bakfickan? / Mats Halldin 15 april 2004 kl.19.15 (CEST)

Tjena! Inte för att jag är någon direkt expert på konst men jag tycker att det är ganska intressant att läsa om och titta på. Jag vet inte om det finns så mycket jag kan bidra med men jag finns här om du kommer på något smo jag kan göra:) /Betterave 9 oktober 2006 kl. 03.16 (CEST)[svara]

Önskelista[redigera wikitext]

Hej! Finns någon önskelista för detta projekt? Här är i så fall ett förslag: Johan Christoffer Boklund! :) Allt gott, //Urbourbo 3 januari 2009 kl. 21.37 (CET)[svara]

Detta projekt verkar vara rätt dött, men det känns ändå som den rätta platsen att initiera en diskussion rörande konståren. Jag har systematiskt utökat dessa artiklar sedan några månader tillbaka med översättningar från en.Wikipedia. Under arbetets gång har dock ett antal frågor väckts som det vore bra om fler kunde föra fram sina åsikter om:

  1. Bör det skrivas ut andra yrken/färdigheter som konstnärerna har haft, trots att detta gäller just konsten? Det går ju inte att ignorera det faktum att konsten påverkas av det liv man lever och de platser som det för en till. Exempelvis kan en kapten på 1800-talet, som samtidigt är konstnär, måla av platser på andra delar av jorden än den som inte rörde sig utanför hembyn. Att säga att det varierar från fall till fall blir problematiskt då det ofta är svårt, för att inte säga omöjligt, att avgöra detta om man inte är expert på konstnären i fråga. Ska man då alltid skriva ut det? Bör det finnas en begränsning till att endast skriva in det om de blivit kända även inom det området? Exempelvis Evert Taube var, som ni alla vet, verksam och framstående inom en rad områden.
  2. Bör man alltid skriva ut vilken konstriktning konstnären arbetade med? Är det intressant eller räcker det om det står i den biografiska artikeln?
  3. Bör det finnas en avgränsning på vilka verk som skall listas? Exempelvis har Vincent van Gogh[1] ofta flera tiotals verk per år att lista! Många är dock väldigt välkända/dyrbara och hänger centralt på välkända museer.
  4. Jag har valt att skriva ut verken på orginalspråket då jag inte känt till/lyckats finna igen ett svenskt namn. Bör detta följas av en ungefärlig översättning? Hur bör det i så fall se ut?

Hoppas att någon har några intressanta tankar! Mvh Jopparn 18 mars 2009 kl. 14.47 (CET)[svara]

Hör med användare:janee som håller på med området. NERIUM 18 mars 2009 kl. 15.45 (CET)[svara]
Det har jag redan gjort. Jopparn 18 mars 2009 kl. 15.51 (CET)[svara]
Efter att ha funderat lite så tänker jag så här,
  1. en sjökapetn var ofta marinmålare, en kåsör tecknar ibland egna bilder till sin text och då kan den andra yrkesrollen vara av intresse, men allt behöver ju inte vara med, listan ser ju bättre ut om var person bara har en textrad.
  2. har ingen bra åsikt, men anger man konstriktning blir listan inte så enformig, många har i dag bara texten Johan Johansson, svensk konstnär, så Johan Johansson, svensk renässanskonstnär ger lite större variation.
  3. välkända verk och konst som finns att beskåda platsar i min mening på listan, inte bara bildkonst utan även skulpurer (typ glaspelaren på Segels torg).
  4. i brist på svenskt nam borde ett namn på orginalspråk duga följt av en svensk översättning inom (den döende katten), Namnet går ju att byta om-när en artikel finns om verket på sv-wiki.
Detta är bara min åsikt i frågorna ovan, men jag har för mig att det stå något om att man ska vara djärv, så det är bara att prova sig fram. Janee 18 mars 2009 kl. 20.40 (CET)[svara]

Konst på Wikipedia[redigera wikitext]

Nu drar vi igång Konst på Wikipedia, en skrivstuga på Göteborgs Konsthall där vi skriver om konst. Har du lust och möjlighet så kom gärna förbi. Om du vill kan du föranmäla dig här. Vi ses varje onsdag från och med 1 mars. Välkommen! --AHA (diskussion) 25 februari 2017 kl. 09.13 (CET)[svara]