Wikipediadiskussion:E-postlistor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Svenska Wikipedias maillista (från Bybrunnen)[redigera wikitext]

Maillistan är åtgärdad, så den numera är spamfri. Man anmäler sig till listan här. För mer info om listan, se Wikipedia:Sändlistor. /Habj 3 juni 2005 kl.16.00 (CEST)

Fellesskandinavisk mailingliste[redigera wikitext]

Vi har nå fått en fellesskandinavisk mailingliste. Du kan abonnere på denne ved å skrive deg opp på http://mail.wikipedia.org/mailman/listinfo/wikiskan-l.

Mange tema som angår ett av prosjektene angår ofte også de andre. Innspill fra andre miljø kan være veldig stimulerende og nytenkende. Derfor håper jeg at listen kan fungere både på et skandinavisk plan og på de ulike lokale plan. Derfor oppfordrer jeg alle som er medlemmer av Wikisv-l, Wikida-l, Wikino-l og Wikinn-l til å melde seg på wikiskan-l, og jeg oppfordrer også til at vi på sikt fortrinnsvis benytter oss av Wikiskan-l heller enn de andre listene.

Jeg ønsker også å invitere én person fra hvert wikipediamiljø til å melde seg som administratore av denne listen. Jeg vil også minne om Skanwiki, de skandinaviske metasidene på meta.wikimedia.org.

Hjertelig hilsen Bjarte Sørensen. 02:43, 8 Jun 2005 (UTC)

Då kan vi också passa på och puffa för den skandinaviska IRC-kanalen #skandinavisk-wikipedia på irc://irc.freenode.net/#skandinavisk-wikipedia Habj 8 juni 2005 kl.10.51 (CEST).

PS. "Puffa För" är inte ett begrepp som existerar i Svenskan. Puffa gör man med pipor eller cigaretter, en annan synonym är "släppa väder" eller fisa. Förstår inte vart detta pinsamma uttryck kommer ifrån, det låter oändligt dumt!--81.172.137.84 (diskussion) 29 december 2007 kl. 21.25 (Signatur tillagd i efterhand.)

PS 2. "Puffa för" existerar visst i det svenska språket. Habj använde det redan 2005 i en svensk mening precis här ovanför. --  boivie  30 december 2007 kl. 01.15 (CET)

Ang. Gmane[redigera wikitext]

Det står i artikeln att epostadressen krypteras när man postar i den nyhetsgruppen. Jag har testpostat där, (i testgruppen) och min epostadress står i klartext. Inte för att jag är rädd att visa den, det som kan hända är att nån epostadresssnokarrobot hittar den, och sedan är det kontot fullt av spam. Jag har fått döda några epostkonton av den anledningen. //Tåggas 12 november 2005 kl.16:36 (CET)

Krypteringen av e-postadresser kan ställas in individuellt för varje grupp. Jag misstänker att det helt enkelt inte är påslaget för gmane.test. Kudos för att du använder testgruppen för testande, förresten. -- Björn Lindström 24 januari 2006 kl.00.14 (CET)

Diskussioner på maillistan[redigera wikitext]

Diskussionen flyttades hit från Bybrunnen den 12 oktober 2006 kl. 13.08 (CEST)

Jag vill puffa för maillistan: *puff*. Där pågår för närvarande flera intressanta diskussioner. Den som inte vill missa vad som händer kan prenumerera på listan genom att gå till Wikipedia:Sändlistor och följ länken därifrån, eller titta i listarkivet på gmane. För att kunna posta till listan måste man dock först prenumerera på den.

I Jimmy Wales' "Statements of principles" nämner han maillistan som den viktigaste platsen för diskussioner om Wikipedia och dess natur. Han har haft de formuleringarna på den sidan sedan år 2001 [1] och vissa av formuleringarna kanske inte riktigt är aktuella idag - på den tiden hade man bland annat inga namnrymder. Ändå är listorna, såväl den som hör till svenska wikipedia som de övriga, mycket praktiska diskussionsplatser som komplement till Bybrunnen och andra diskussionssidor på wikin. // habj 13 september 2006 kl. 14.53 (CEST)

Jag tycker mejllistor känns 1990-tal. Vad finns det för fördelar med att diskutera på det sättet? --Boɛvie 13 september 2006 kl. 16.03 (CEST)
Formatet ger faktiskt mer lättlästa diskussioner - och maillistearkiv är sökbara, så att man någorlunda lätt kan hitta gamla diskussioner och diskussionsinlägg. Se dessutom [2]. Wiki, maillistor och IRC är komplement, inte konkurrenter. // habj 13 september 2006 kl. 16.20 (CEST)
Vilka använder rubricerad lista OK, nu ser jag när jag flyttar undan debattinläggstexten --RomanNose 13 september 2006 kl. 19.09 (CEST)

Handledning[redigera wikitext]

Jag skrev en liten handledning eftersom det inte är så enkelt att börja delta i nyhetsgrupper. Tacksam om någon vill putsa till så att det blir bättre. //StefanB 4 januari 2007 kl. 09.10 (CET)

Kan man verkligen påstå att nyhetsgrupper är mera strukturerat att använda än en trådande mailklient? // habj 4 januari 2007 kl. 11.49 (CET)
Det kanske är att sticka ut hakan att skriva så, så du får gärna formulera om det. Själv använder jag Thunderbirds newsfunktion eftersom jag använder den till andra grupper och jag tycker den är bättre än att tråda via mailfunktionen. Dessutom slipper jag lagra inläggen själv eftersom allting ligger på servern. //StefanB 4 januari 2007 kl. 12.34 (CET)
Din åsikt, hehe. Rimligen bör mail i vanlig mailläsare vara den variant som framhävs mest, eftersom den är enklast. // habj 4 januari 2007 kl. 18.17 (CET)
Jo, jag insåg det. Jag formulerade om hela stycket. //StefanB 4 januari 2007 kl. 18.22 (CET)
1/ Jag tycker man kan använda begreppet/termen "diskussionsgrupp", det är mer beskrivande än det gamla "newsgroups". 2/ Trådade diskussionsgrupper med arkiv a la gmane är för mig det överlägset bästa sättet att följa diskussioner.81.227.210.226 5 januari 2007 kl. 00.48 (CET)
Jag ändrade till "diskussionsgrupp" i avsnittet om Gmanes arkiv. Då slog det mig att vi nu rör oss med fyra olika benämningar: Diskussionsgrupp, sändlista, maillista och nyhetsgrupp. Jag håller med 81.227.210.226 om att "diskussionsgrupp" är den bästa benämningen men det borde finnas ett bättre och enklare uttalbart namn på "nyhetsgrupprogram" och "nyhetsgruppsinterface". I dagligt tal använder jag newsklient, men det är kanske inte någon bra benämning för att locka nya användare. //StefanB 5 januari 2007 kl. 08.06 (CET)
Tja - newsgroup>newsreader ; diskussionsgrupp>diskussionsläsare ? Safaran 8 januari 2007 kl. 06.45 (CET)

Sändlista/maillista... listskötaren Björn har valt namnet "sändlista" men jag har väldigt svårt att inte använda det ord som flest förstår. Jag ser heller inget problem i att använda synonymer, man kan ju alltid förklara dem. // habj 5 januari 2007 kl. 09.57 (CET)

Skillnaden mellan wikisv-l och övriga maillistor[redigera wikitext]

Vi måste reda ut vad som är information om projektets maillistor i allmänhet, och just wikisv-l. Det finns en ganska stor skillnad i och med att de arkiv som används för alla andra maillistor när man vill länka till enskilda diskussionsinlägg, för wikisv-l:s del är stängda för icke-prenumeranter. En tråkig konsekvens är att det blir ett nytt system att lära sig, när man börjar nosa utanför den egna wikin på andra projekts maillistor. Det här bör vi tydliggöra på något sätt. // habj 4 januari 2007 kl. 12.15 (CET)

När det gäller att länka till diskussionerna så skulle det gå att använda http://www.mail-archive.com/wikisv-l@wikipedia.org, som inte kräver medlemsskap. //StefanB 4 januari 2007 kl. 12.46 (CET)