Hoppa till innehållet

Wikipediadiskussion:Vit vecka/Arkiv

Sidans innehåll stöds inte på andra språk.
Från Wikipedia

Eh, är den här sidan ett skämt, eller? /dcastor 19 maj 2005 kl.15.53 (CEST)

Första steget är att erkänna det är ett problem, du är nu i förnekelsestadiet ;) Mason 19 maj 2005 kl.16.01 (CEST)
Jag tar det som ett ja. :-) /dcastor 19 maj 2005 kl.16.07 (CEST)

Har du noterat wikistressmätarna som vissa har på sina användarsidor? Det är ingen slump att dessa blev populära. Det går utmärkt att bränna ut sig med hjälp av wiki nämligen =) Mitt längsta pass var tre dyng utan sömn (på Susning för lite mer än ett år sedan, det var då jag uppfann termen "treskiftssusare", under samma pass var även användaren Pwa aktiv hela tiden han också. Minns att han slutade med wiki efter den rundan =) Den här sidan är nog knappast ett skämt utan ett bra sätt att göra användare i riskzonen uppmärksammade på att det är ett verkligt problem. Tycker vi skall skramla till en kassa så vi kan avlöna en hjärnskrynklare också, kan va bra att ha tillhanda när termometrn nått det röda. (det sista var ett verkligt skämt =) // Solkoll 19 maj 2005 kl.16.12 (CEST)

Benämningen är ju ett helt och hållet internt WP-påhitt! Bara för att någon väljer att kalla en företeelse för något, så innebär det väl inte på något sätt att uttrycket därmed också blivit allmänt accepterat? Jag röstar för borttag... Hakanand 19 maj 2005 kl.16.18 (CEST)
Artikeln har prefixet "Wikipedia:" vilket betyder att den är en meta-sida om processer och begrepp inom Wikipedia och inte ett uppslagsord om "den riktiga världen". - Tournesol 19 maj 2005 kl.16.22 (CEST)
Aha, tack för klargörandet Tournesol! Då röstar jag istället för att alla övriga tramsartiklar för samma prefix före sig! ;-) Hakanand 19 maj 2005 kl.16.37 (CEST)
Om du med "trams-" menar "som behandlar Wikipedia eller på annat sätt är relevanta för wikipedianer" håller jag med dig. - Tournesol 19 maj 2005 kl.16.39 (CEST)
Tänke närmast på alla övriga "icke-artiklar" om självklarheter eller om ingenting alls. Men det är ju som det är med den saken. Hakanand 19 maj 2005 kl.16.53 (CEST)
Vad är det som är tramsigt med att ha en sida där användare som känner att de behöver ventilera lite har en chans att göra det? Antar att du själv aldrig upplevt allvaret i en rejäl wikistress någon gång? // Solkoll 19 maj 2005 kl.16.45 (CEST)
Som sagt, jag trodde att sidan var en regelrätt artikel. Nä, jag kan inte påstå att jag upplevt "en rejäl wikistress någon gång". Är det en merit att ha gjort det? ;-) Hakanand 19 maj 2005 kl.16.53 (CEST)
Du är förstådd tror jag =) Knappast en merit men ett verkligt faktum. Man kan må rejält dåligt av det och har man ingenstans att ventilera det så blir det värre. Bara att bestämma sig för en vit vecka och sedan skriva in sig här är ett bra sätt att få ur sig lite av det. Jag för min del brukar behöva ett brejk då och då annars blir det jobbigt och jag vet fler som upplevt det. Mike är ett bra exempel, minns i höstas när han hela tiden försökte ta det lungt och trots detta satt och försökte pressa in tecken i redigeringsfönstret med ett trasigt tangentbord som låste knapparna i bottenläge så tecknen sprutade fram, inte kul :-/ Sidan har en verklig nytta för dom som lätt tar på sig för många uppgifter, (har svårt att säga nej när man blir ombedd), som fallet är med mig. Har man skrivit in sig här så hjälper det en att låta bli i vart fall en vecka. // Solkoll 19 maj 2005 kl.18.12 (CEST)
Snälla, provocera inte fram gräl. Jag är hjärtligt trött på ironiska "förslag" som är till för att förlöjliga medanvändare och deras insatser. --Yvwv [y'vov] 19 maj 2005 kl.17.29 (CEST)
Du läser in något i det jag skrivit som inte finns där. Hakanand 19 maj 2005 kl.17.40 (CEST)

Den här diskussionen påminner mig om när ett antal affischer från Alkoholkommittén (med syfte att upplysa om alkoholism) sattes upp i en föreningslokal. I denna lokal finns det ofta delade meningar om vilken typ av affischer som skulle få sitta på väggarna, men alkoholaffischerna fick sitta kvar. Motivet var enkelt - om någon skulle klaga på affischens budskap så är det ett tecken på att den behövs. --Yvwv [y'vov] 19 maj 2005 kl.18.21 (CEST)

Jag förstår inte jämföreslen, men strunt samma... Hakanand 19 maj 2005 kl.18.30 (CEST)
Poängen är att den som inte vill bli påmind om riskerna med missbruk av något oftast är den som ligger i riskzonen. --Yvwv [y'vov] 28 maj 2005 kl.23.33 (CEST)

Är inte Lamrés vita vecka över?//--IP 13 juni 2005 kl.11.33 (CEST)

Jo, nu är den över! Den blev en aning längre än beräknat. Lamré 13 juni 2005 kl.23.19 (CEST)

Utmärkelse[redigera wikitext]

Jag har helt djärvt börjat använda Gröns förslag till utmärkelse för genomförd vit vecka:

Nicke L 29 december 2005 kl.00.07 (CET)

Grå vecka?[redigera wikitext]

Vad skall man kalla en vecka då man bara läser WP-mtrl? Innan jag åker hem från jobbet brukar jag skriva ut en tio sidor i något för min del aktuellt ämne och när jag har kommit hem skriver jag ut alla refererade artiklar. Har vi några tips? --Astor Piazzolla 18 mars 2006 kl.15.26 (CET)

Ditt namnförslag är acceptabelt, men innebörden motsvarar att man dricker t.ex. ett flak öl under tiden man tänkt vila kroppen från etanol ;-) RomanNose 18 mars 2006 kl.18.18 (CET)

Mats Halldin har terrat mig för att jag hängde på IRC under vad jag kallade min "vita månad", och menat att detta inte är korrekt - under en vit vecka bör man inte ha något med wikipedia att göra, inte IRC-kanalerna heller. Dock använde jag aldrig mig av den här sidan, och använde ingen skylt som länkar hit - jag tycker inte det berör min vita månad för jag struntar i vad som står här för egen del, men om wikiprojektet önskar ha något slags standardiserade vita veckor kan detta lämpligen specificeras på sidan. // habj 17 april 2006 kl.10.36 (CEST)

På flera ställen i texten används "hn" där jag själv hade skrivit "han", "hon" eller "denne". Vad betyder det? Petri (diskussion) 30 september 2006 kl. 15.48 1 januari 2001 kl. 00.00 (CET)(Signatur tillagd i efterhand.)[svara]

Påbörja inga diskussioner med en användare som har en vit vecka.?[redigera wikitext]

Om detta ska gälla, bör Mall:Vit vecka skrivas om så folk som besöker en diskussionssida där mallen är inlagd, ser detta. IMO vore det bättre att ändra till Man kan lämna frågor och kommentarer på den vitveckande användarens diskussionssida, men ska räkna med att de inte blir besvarade innan veckan är slut och kanske inte på en gång sedan heller. Wikimail till användare med vit vecka bör i allmänhet undvikas. // habj 17 april 2006 kl.18.42 (CEST)

Ändrat sidan till en formulering som mera stämmer överens med vad som står i mallen. // habj 9 januari 2007 kl. 20.00 (CET)[svara]

Hjälp att klara en vit vecka[redigera wikitext]

Om du tror att du är så beroende av Wikipedia att du inte kommer att klara av en vit vecka så kan du använda det här scriptet.

Funktioner

  • Hindrar dig från att logga in innan en särskild tid
  • Om du försöker logga in så loggas du ut igen
  • Du kan fortfarande läsa och redigera oinloggad

Använda

  • Kopiera in nedanstående kod i din monobook monobook.js, ändra till önskat datum. MYCKET VIKTIGT: Ta bort 1 från månaden, alltså Januari 01-1 = 0
  • OBS: Efter du har publicerat sidan kan du behöva tömma din webbläsares cache för att se ändringarna.
  • Firefox / Safari: Håll ned Skift och klicka på Uppdatera sidan eller tryck Ctrl-F5 eller Ctrl-R (⌘-R på Mac)
  • Google Chrome: Tryck Ctrl-Skift-R (⌘-Skift-R på Mac)
  • Edge Håll ned Ctrl och klicka på Uppdatera eller tryck Ctrl-F5.
  • Opera: Tryck Ctrl-F5.
  • Vi ses
function EnforceVitVecka() {
var currentdate = new Date();
// ÅÅÅÅ, MM, DD, TT, MM, SS
var enforced_break_end = new Date(2006, 03, 11, 17, 00, 00);
// *** MYCKET VIKTIGT: Ta bort 1 från månaden, alltså Januari 1-1 = 0 ***

if (currentdate > enforced_break_end) {
// alert ("Välkommen tillbaka från din vita vecka!");
} else {
alert ("Du har en vit vecka fram till " + enforced_break_end.toLocaleString() + " (just nu är det " + currentdate.toLocaleString() + "). Hejdå!");
window.location = "http://sv.wikipedia.org/w/index.php?title=Special:Userlogout&returnto=Wikipedia:Vit vecka";
}
}

addOnloadHook(EnforceVitVecka);
Skriptet finns numera också på Hjälp att klara en vit vecka. /Essin 21 september 2006 kl. 21.46 (CEST)[svara]

Missbruk av konceptet vit vecka[redigera wikitext]

I min senaste omarbetning av inledningen har jag tillbaka en formulering om att använda den vita veckan som taktiskt knep. Argumentet emot formuleringen var, om jag förstår rätt, att den skulle kunna avskräcka folk från att ta vita veckor - och det är IMHO bra, eftersom knepet ifråga snarast är ett missbruk av konceptet. Formuleringarna på denna sida lär aldrig någonsin hindra någon från att ta pauser från Wikipedia, men kan möjligen hindra dem från att smacka dit den i vissa fall skenheliga skylten "vit vecka" vilket i sammanhanget betyder "just nu får man inte kritisera mig, och när jag kommer tillbaka är allt så gammalt så det är utagerat". Jag hoppas att nuvarande formulering är lite tydligare på den punkten, och att vi kan arbeta ihop oss om något om den inte skulle falla på läppen. // habj 9 januari 2007 kl. 19.52 (CET)[svara]