XKeyscore

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Presentation som pdf-fil, 27 MB

XKeyscore (XKS) är ett tidigare hemligt datorverktyg som används inom den amerikanska underrättelsetjänsen National Security Agency.

XKeyscore är ett icke-kommersiellt datorverktyg som sammanställer all väsentlig information som visar en datoranvändares spår på Internet, framför allt emailtrafik, onlinechattar, verksamhet på sociala media och webbsökningshistorik.[1] Det är avsett för analytiker på NSA som letar efter potentiella terrorister, men kan självklart lika väl användas för att kartlägga andra datoranvändares internettrafik.

Användandet av XKeyscore avslöjades under 2013 genom visselblåsaren Edward Snowden. De första publiceringarna skedde i den brasilianska dagstidningen O Globo och den australiensiska dagstidningen The Sydney Morning Herald.

XKeyscore arbetar med hjälp av drygt 700 servrar i USA och i med USA allierade militära och civila institutioner i andra länder, liksom på amerikanska ambassader och konsulat i ett stort antal länder.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ The Guardian 31 juli 2013, läst 2013-12-11
  2. ^ Glenn Greenwald och Roberto Kaz e José Casado (6 juli 2013). ”EUA expandem o aparato de vigilância continuamente Software de vigilância usa mais de 700 servidores espalhados pelo mundo”. O Globo. http://oglobo.globo.com/mundo/eua-expandem-aparato-de-vigilancia-continuamente-8941149. Läst 11 december 2013. 

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]