Velodromen

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Ya arena)
Cykling på velodromen, januari 2012.
Översikt över långsida och kurva, januari 2012.

Velodromen[1] är en svensk inomhusvelodrom belägen i Falun. Den öppnades 2010, som den enda inomhusvelodromen i Sverige.[2] Tidigare namn är YA arena.

Översikt[redigera | redigera wikitext]

Inomhusvelodromen är konstruerade av lösvirke, där ytbeläggningen är gjord av 18 mm tjock plywood av björkträ. Konstruktör var kanadensaren Peter Junek (ursprungligen från Tjeckien), som byggt velodromer i olika länder i över 30 års tid.[3]

Banan är 190 meter lång och 5 meter bred. Därutöver löper ett 60 cm brett "blått band" längst ner/in, och innanför det en helt horisontell säkerhetszon på 2,5 meter.[3] Banan lutar 16 grader längs med långsidorna och 50 grader i kurvorna.[4]

I anläggningen finns även lokaler för gym och spinning.[4]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Anläggningen öppnades i februari 2010,[5] efter initiativ från Falubaserade Yrkesakademin. Initiativtagare och projektledare för uppförandet av banan var Björn Stenberg, som belönades med utmärkelsen "Årets Cykelhjälte 2010" för bedriften.[6] Banan är 190 meter lång.

Företaget Velodrom & Mästarfabriken drev verksamheten fram till våren 2011, då verksamheten gick i konkurs. Därefter tog Yrkesakademin över, och man gick in i ett femårigt sponsoravtal. Yrkesakademin drev då bland annat ett cykelgymnasium som var beroende av tillgången till velodrom.[7] Senare har anläggningen på nytt bytt namn, till Velodromen.

Första svenska riksmästerskapen i modern tid arrangerades i arenan under januari 2011.

Joel Håland blev den första riksmästaren bland herrseniorer i Sverige på bana. I juniorklassen vann Marcus Ottosson från Falu CK.

Tävlingar i velodromen[redigera | redigera wikitext]

  • Distriktsdeltävlingar (Dalarnas län)
  • Omnium deltävlingar (internationell nivå)
  • Riksmästerskap, velodrom
  • 6-dagars tävling i velodrom (internationell nivå)

Referenser[redigera | redigera wikitext]