Yallourn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Yallourn, Victoria, Australien
Yallourn W Power station

Yallourn var en företagsägd stad i Victoria, Australien. Staden började att byggas upp under 1920-talet som idealstad för de anställda till företaget State Electricity Commission of Victoria, som hade verksamhet i närheten av Yallourn kraftstation.

Staden hade likheter med de tidiga brittiska trädgårdsstäderna Welwyn Garden City och Letchworth Garden City, som stadsarkitekten A.R. La Gerche inspirerats av. I centrum fanns ett torg med shopping och runt hela staden ett grönt bälte med parker, naturlig vegetation och rekreationsområden. Som mest hade staden omkring 5000 invånare och alla vuxna jobbade åt samma företag, vilket präglade den sociala situationen eftersom företaget hade total kontroll på allting.

I början av 1980-talet flyttades dock staden för att Yallourn W Power station skulle få tillgång till de stora mängder brunkol som fanns i marken under staden. De familjer som blev tvungna att flytta från staden bosatte sig i de flesta fall i närliggande städer som Moe, Morwell, Newborough, Traralgon och Yallourn North i Latrobe Valley. Idag finns inte staden längre.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa sidor[redigera | redigera wikitext]