Yasuo Kobayashi

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Yasuo Kobayashi.jpg

Yasuo Kobayashi, född 1936, är en japansk aikidoinstruktör av den generation som tränat direkt under aikidons grundare, Morihei Ueshiba. Kobayashi har åttonde dan i organisationen Aikikai sedan 1990, och bär titeln shihan. Han är en framstående instruktör och organisatör inom Aikikai, den största och äldsta aikidoorganisationen.

Kobayashi började träna på Aikikai Hombu dojo 1954, och öppnade sin första egna dojo (aikidoklubb) 1969. Han har en serie på över 80 klubbar under namnet Kobayashi Dojo under sina vingar, främst i Tokyoområdet.

Kobayashi har en intensiv och vänligt varm metod att instruera. Bland annat detta har gjort att en mängd klubbar inom och utom Japan anlitar honom som instruktör. Kobayashis pedagogiska metod för att instruera barn, ursprungligen framtagen av honom tillsammans med Koichi Tohei, har mycket gott rykte. Kobayashi gästar Sverige för att instruera på läger regelbundet sedan 1977. Aikidoklubben Iyasaka i Stockholm är knuten till honom, och det är främst denna klubb som brukar bjuda in honom att undervisa. Hans son Hiroaki Kobayashi är ämnad att ta över Kobayashi dojo efter sin far.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]