Zeeuwselinjen

Från Wikipedia
Zeeuwselinjen
Tekniska fakta
Längd74 kilometer
Spårvidd1435 millimeter (Normalspår)
Högsta hastighet140 km/h
Matning1500 V
Linjekarta
 v  r 
Straight track
Mot Lage-Zwaluwe och Breda
Station on track
0 Roosendaal
Unknown BSicon "ABZgl"
mot Antwerpen
Underbridge
A58
Underbridge
A4
Station on track
12,5 Bergen op Zoom
Unknown BSicon "hKRZWae"
Schelde-Rhein-kanalen
Station on track
28,2 Rilland-Bath
Station on track
31,5 Krabbendijke
Station on track
38,2 Kruiningen-Yerseke
Unknown BSicon "hKRZWae"
Zuid-Beveland-kanalen
Station on track
44,1 Kapelle-Biezelinge
Station on track
49,2 Goes
Unknown BSicon "ABZgl"
SGB
Unknown BSicon "eABZgl"
alternativ stärcka mot Vlissingen-Oost
Station on track
64,5 Arnemuiden
Unknown BSicon "ABZgl"
ny sträcka mot Vlissingen-Oost
Station on track
68,3 Middelburg
Station on track
72 Vlissingen Souburg
End station
74,4 Vlissingen

Zeeuwselinjen (nederländska: Zeeuwse lijn) (statslinje F) är en järnvägslinje från Roosendaal och Bergen op Zoom till Goes, Middelburg och Vlissingen i de nederländska provinserna Noord-Brabant och Zeeland. Den blev anlagd efter att öarna Zuid-Beveland och Walcheren fick en fast förbindelse med resten av Nederländerna tack vare Sloe- och Kreekrakdämningarna i deltaprojektet.

År 1863 blev den första delen mellan Roosendaal och Bergen op Zoom öppnad. Detta var den tredje tåglinjen som den nederländska Staatsspoorwegen satte i drift samma år som den grundlades. Fem år senare blev linjen utbyggd vidare till Goes och år 1872 nåddes Vlissingen.

Tidigare kunde man resa till England med båttåget via Vlissingen. Båttåget trafikerade linjen till Noord-Brabant och vidare mot Tyskland.

Från stationen i Goes blev spårvagnslinjer till Hoedekenskerke/Borssele, Wemeldinge och Wolphaartsdijk utbyggda år 1929. 1942 lades linjen till Wemeldinge och Wolphaartsdijk ned, och 1972 gick linjen till Hoedekenskerke över från godstrafik till att vara en museilinje driven av Stoomtrein Goes-Borsele.

Under den stora översvämningen år 1953 blev också en del av tåglinjen översvämmad. Vid Kruiningen kunde en del av linjen endast användas vid lågvatten. Den gick under namnet badkarsjärnvägen (på nederländsk badkuipspoorweg).

År 1956 gick man över till att köra elektriska tåg på linjen, och sedan dess finns det en direkt förbindelse från Vlissingen via Rotterdam till Amsterdam. På linjen finns två stora järnvägsbroar: en över Schelde-Rhenkanalen vid Bath och en över Kanalen genom Zuid-Beveland.