Zestaponi

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Zestaponi
ზესტაფონი
Stad
Vy över Zestaponi
Vy över Zestaponi
Zestafonis drosha.jpg
Flagga
Zestafonis gerbi.jpg
Stadsvapen
Land Georgien Georgien
Region Imeretien
Distrikt Zestaponidistriktet
Area 423 km²
Folkmängd 24 500 (2009)
Befolkningstäthet 57,9 invånare/km²
Grundad 1926
Tidszon GMT (UTC+4)
GeoNames 610864
Zestaponi.png
Wikimedia Commons: Zestafoni district

Zestaponi eller Zestafoni (Georgiska: ზესტაფონი; Zestaponi) är huvudstaden i Zestaponidistriktet i västra Georgien, som är en del av Imeretien. Zestaponi är ett viktigt industricentrum, med en stor ferrolegeringsanläggning för bearbetning av manganmalm i närheten av Tjiatura. Zestaponi ligger i Kolchislåglandet, en semi-tropisk region med relativt kyliga vintrar och heta somrar.

Sport och kultur[redigera | redigera wikitext]

Den största lokala fotbollsklubben, FK Zestaponi, spelar i den georgiska högstaligan Umaghlesi Liga. Stadion, Davit Abasjidze-stadion, byggd av ferrolegeringsanläggningen, öppnades år 1952 och efter renovering har den nu en kapacitet på 4 100 åskådare.[1] Stadens näst största klubb, Margveti Zestaponi, håller till i Meore Liga.

Författaren Boris Akunin föddes i staden.[2] Filosofen Dimitri Uznadze föddes i den närliggande byn Sakara 1886. De berömda georgiska skådespelarna Sjalva Gjambasjidze, Usjangi Tjcheidze och Buchuti Zakariadze är också födda i staden.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”FC Zestafonis officiella hemsida”. Fczestafoni.ge. Arkiverad från originalet den 28 september 2007. https://web.archive.org/web/20070928011836/http://www.fczestafoni.ge/Eng/FcZestafoni.htm. 
  2. ^ ”Chkhartisjvili, Gregorij”. Lenta.ru. http://www.lenta.ru/lib/14183665/. 
Karta över Zestaponiregionen