Zinkfeber

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Zinkfeber även känt som zinkfrossa eller galvfrossa är en typ av förgiftning som kan fås av zinkånga. Symtomen ger bland annat frossbrytningar och feber. Zinkfeber kan även ge följande symptom: hosta, diarré, irritation i mun och hals, illamående och kräkningar, magont samt gulnade ögon och hud.[1] Tillståndet förekommer bland annat då det gäller svetsning i galvaniserat material och i metallgjuterier.

Zinkoxid är ett ämne som återfinns i en rad olika produkter, bland annat vissa krämer och salvor som används för att behandla mindre brännskador och irritation på huden. Det är även en ingrediens i behandlingar mot blöjutslag och hemorrojder samt kan förekomma i kosmetiska produkter, målarfärg, gummiprodukter m.m. En person som har svalt en större mängd zinkoxid bör omgående dricka vatten eller mjölk, dock inte om personen i fråga kräks eller inte är alert.[1]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Zinc oxide overdose: MedlinePlus Medical Encyclopedia” (på engelska). medlineplus.gov. https://medlineplus.gov/ency/article/002571.htm. Läst 24 juni 2017. 

Se även[redigera | redigera wikitext]