Hosta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om det medicinska symtomet hosta. För växtsläktet Hosta, se funkiasläktet.
Hosta
Klassifikation och externa resurser
En pojke hostar.
Coughing (filinformation)
The sound of a person coughing.

ICD-10 R05
ICD-9 786.2
MedlinePlus 003072
eMedicine ENT/1048560 

Hosta är en reflex som utlöses när slemhinnorna i luftvägarna irriteras.[1] Reflexen består av en spasmisk sammandragning av bröstkorgen. Reflexens funktion är att göra sig av med sådant som retar luftvägarna, till exempel slem.  Man kan säga att hostreflexen bestå av tre faser, där den första fasen är att man andas in, följt av en påtvingad utandning mot stängd glottis och till sist en kraftig frisättning av luft från lungorna efter öppning av glottis.[2] Reflexens funktion är att göra sig av med sådant som retar luftvägarna, till exempel slem. Cigarettrök och andra luftföroreningar kan också irritera luftvägarna och ge hosta.

Orsaker[redigera | redigera wikitext]

Förkylning är en av de vanligaste orsakerna till hosta, men även andra sjukdomar kan orsaka hosta.[3] Sådana sjukdomar kan vara:

Vanligtvis behöver man inte hosta så ofta, eftersom luftrören rensar sig själva på egen hand med hjälp av små flimmerhår. Men man får upp olika partiklar från luftföreningar lite då och då, vilket gör det svårare för flimmerhåren att rensa svalget, så just därför behöver vi hjälpa flimmerhåren att rensa svalget genom att hosta upp slemmet eller främmande partiklar.

Vissa mediciner kan ha hosta som biverkan.

Slemhosta[redigera | redigera wikitext]

Vid förkylning och influensa brukar segt och tjockt slem samlas i luftrören. Slemmet kan uppfattas som irriterande och vara svårt att hosta upp, Flimmerhårens renhållningsarbete räcker inte till. Det anses även vara viktigt att hosta upp slemmet eftersom som det kan innehålla bakterier som kan förvärra hostan.

Torrhosta[redigera | redigera wikitext]

Torrhosta orsakas vanligtvis av irritation i de övre luftvägarna (strupen), medan fuktig hosta driver ut slem som samlats djupt in luftvägarna, eller rent av i lungorna. Upphostning av blod eller blodfärgad sputum kallas för hemoptys.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ hosta i Nationalencyklopedins nätupplaga.
  2. ^ [1]
  3. ^ [2]
  4. ^ [3]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]