Zodiac (båtar)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppdragen Zodiac gummibåt
Zodiac-ribbåt vid valexkursion

Zodiac är ett varumärke för gummiprodukter som gummibåtar, ribbåtar och pooler, som ägs av det franska företaget Zodiac Marine and Pools, majoritetsägt av amerikanska investmentföretaget Carlyle Group. Det används också generiskt för gummibåtar med uppblåsbara fendrar.

Företaget Zodiac Marine and Pools grundades i september 2007, när franska Zodiac Aerospace sålde sin produktion av båtar och bassänger till ett med Carlyle samägt företag, i vilket också ingick tidigare Jandy Pool Products. I Zodiac ingick också den 1998 köpta produktionen av ribbåtar av märket Avon Searider i Wales, senare nedlagd.

Zodiac utvecklade från 1930 uppblåsbara gummibåtar enligt ett koncept med fast botten. fendrar och utombordsmotor som den franske äventyraren Alain Bombard (1924-2005) kommit med idén till.

Små båtar av denna typ används av kommandosoldater världen över, som räddningsbåtar på fartyg och som jollar och fritidsbåtar. Ur denna båttyp har också utvecklats ribbåtar, vilka har ett båtskrov med V-form.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]