Björknäs, Nacka kommun

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Björknäs lilla kommersiella centrum
Björknäs och omgivning 1901.
Björknäskyrkan

Björknäs är ett område i Boo, Nacka kommun, som nås direkt efter överfart av Skurubron från Stockholmssidan. Björknäs har ingen naturlig centrumkärna men det finns ett kommersiellt centrum (byggt cirka 1990) som består av en matvarubutik, restaurang samt ett antal mindre affärer som ligger runt den centrala parkeringen (Björknäs torg). På motsatt sida av den gamla Värmdövägen finns en stor bussdepå och Björknäskyrkan. I närområdet ligger ett antal hyreshus men i övriga Björknäs är det småhusbebyggelse. Björknäs hade tidigare ett uppskattat utflyktsmål, danspalatset Björknäspaviljongen. Den byggdes 1941 i anslutning till en restaurang Herrgårn. De kunde nås både med buss och ångbåt till Klintens Brygga i Skurusundet. Paviljongen brann ner 1978.

Björknäs har infartsparkering och snabb bussförbindelse med täta avgångar till Slussen i Stockholm.

Lilla Björknäs[redigera | redigera wikitext]

Norröver ligger Lilla Björknäs vars strandlinje mot Skurusundet – och norrut mot Talludden – under slutet av 1800-talet bebyggdes med "snickarglada" sommarvillor. Det fanns då ännu inga vägar utan passagerarångbåtar trafikerade regelmässigt ett antal bryggor.

I Lilla Björknäs fanns mellan 1736 och 1785 Björknäs glasbruk. Inga rester finns kvar av verksamheten men Glasbrukssjön fick sitt namn under denna period. Efter brukets nedläggning anlades en så kallad vadmalsstamp och andra mindre verksamheter. Lilla Björknäs köptes 1906 av Rörstrands Fabriks AB med avsikt att anlägga en porslinsfabrik i anslutning till utloppet från Glasbrukssjön. Fabriken hamnade istället i Lidköping och området köptes 1920 av Evangeliska Fosterlandsstiftelsen som använde fastigheten till hem för återvändande missionärer. Egendomen kom sedan att ägas av Klintens Fastighetsförening UPA (som även ägde tomter i Björknäs) som exploaterade Lilla Björknäs som sommarstugeområde med en mängd så kallade sportstugor, många på brant kuperade och svårtillgängliga tomter.

Efter en ny detaljplan vunnit kraft år 2002 ändrar området nu snabbt karaktär. Kommunalt VA ger nya byggrätter och även om kommunen i sin översiktsplan önskat bevara områdets särart är det nu 2000-talets nyfunkisinspirerade arkitektur som dominerar all nybyggnation. Dessa står i stark kontrast till villorna från 1800-talet och de få sportstugor som nu blir kvar. Topografin är densamma så det starkt kuperade vägnätet har inte ändrats. I Lilla Björknäs finns sötvattenbad i Glasbrukssjön, en strandpromenad efter Skurusundet, lek och bollplats samt tennisbana. Enda kommersiella verksamhet är för närvarande Linds Båtvarv. Lilla Björknäs har en ångbåtsbrygga som sommarhalvåret bland annat trafikeras av Strömma Kanalbolaget på traden Stockholm till Sandhamn. Det finns även reguljär bussförbindelse.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

I Björknäs ligger Björknässkolan som erbjuder undervisning från förskola till 9:e klass samt en gymnasiesärskola. Det finns även ytterligare förskolor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

Josephson, Öberg Lindevall och Waldton Lézin: BooBoken – Saltsjö-Boo nu och då, 2008. ISBN 91-633-3448-8.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]