École polytechnique

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
École polytechnique huvudbyggnad.

École polytechnique, även kallad l'X, är en fransk teknisk högskola, sedan 1976 belägen i Palaiseau utanför Paris (dessförinnan i Quartier Latin i Paris). Skolan grundades 1794 av Lazare Carnot och Gaspard Monge. Den räknas som en av landets främsta högskolor och tillhör de så kallade Grandes Écoles.

Skolan var tidigare en rent militär högskola för utbildning av ingenjörer, och har fått sitt smeknam l'X från de två korslagda kanonerna i sitt emblem. Fortfarande under överinseende av den franska armén leds den av en general, och eleverna är under studierna avlönade av militären.

Inträdet till skolan sker efter ett urval genom omfattande skriftliga och muntliga prov. För att förbereda sig för denna typ av skolor studerar studenterna i så kallade classes préparatoires eller prépa, förberedande kurser under minst två år efter gymnasiet, och de är under denna tid inte antagna till någon specifik Grande École. Mot slutet av prépa-tiden genomgår eleverna sedan de inträdesprov som avgör vilken eller vilka Grandes Écoles de antas till.

Nobelpristagarna i fysik 1903 Henri Becquerel, respektive ekonomi 1988 Maurice Allais har båda studerat vid skolan.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 48°42′47″N 2°12′32″E / 48.713°N 2.209°Ö / 48.713; 2.209