Ampelmännchen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ampelmann går.
Ampelmann står.
Ampelfrau

Ampelmännchen (ung. "liten trafikljusman") kallas figuren i trafiksignaler för gångtrafikanter i det tidigare Östtyskland, där den har blivit en kultfigur.[1]

Ampelmann skapades 1961 av Karl Peglau och var tänkt som ett säkrare trafikljus för gångtrafikanter. Utformningen är skapad så att man även med nedsatt syn tydligt ska se om det är grön eller röd "gubbe". Peglau lade till hatten för att göra Ampelmann mer charmig i folks vardag. Efter murens fall var det från början tänkt att alla Ampelmannljus i det forna DDR skulle bytas ut mot de ljus som går efter den nuvarande (väst-)tyska standarden. Men det blev protester mot att man ville ta bort den charmiga Ampelmann och "han" fick leva vidare förutom på Bundesstraßen (gator och vägar på riksnivå). Man arbetar fortfarande med att rädda Ampelmann och kulten kring Ampelmann har bidragit till ett stort utbud av olika Ampelmannprodukter som säljs till både tyskar och turister. Nya Ampelmann-signaler har installerats, även i Västberlin. En lysdiodversion finns. För att upprätta jämställdheten introducerades året 2004 i staden Zwickau en Ampelfrau (kvinna).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Markenstreit um DDR-Kultobjekt” (på tyska). Der Spiegel. 2006-11-21. http://www.spiegel.de/panorama/0,1518,449960,00.html. Läst 16 november 2011. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]