Auktorsnamn

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Porträtt av Coenraad Jacob Temminck, som står som auktor för 348 olika arter av fåglar.

Auktorsnamn är inom de botaniska och zoologiska vetenskaperna namnet på den person eller den grupp som först använde sig av det vetenskapliga namnet för att klassificera och beskriva ett taxon utifrån vissa specifika kriterier, och publicerat detta i skrift. Auktorsnamnet förekommer som en förkortning eller ett efternamn, efter det vetenskapliga namnet på ett taxon i en binärnomenklatur (se även taxonomi).

Uttydning[redigera | redigera wikitext]

Om auktorsnamnet står inom parentes så innebär det att taxonet senare har omklassificerat, men den auktor som först klassificerade det står kvar inom parentesen, och den som senast – exempelvis – flyttade arten till ett annat släkte, står efter parentesen.

Står auktorsnamnet istället inom hakparenteser så är den ursprungliga beskrivaren okänd eller anonym. Auktorsnamnet kan ibland efterföljas av ett årtal som anger när taxonet beskrevs.

I zoologiska sammanhang brukar auktorn listas med sitt efternamn – ibland tillkommer även initialer – medan man inom botanik istället använder mer eller mindre vedertagna förkortningar.

När både efternamn och initial är identiska, ser man ibland bis ("den andre") fogad till den yngre av auktorernas beteckning. Inom den botaniska nomenklaturen används också ibland beteckningen ƒ. (från latinets filius, "son"), vilken används då far och son båda var verksamma taxonomer. Exempelvis används L. inom botaniken för att beteckna Carl von Linné, och L.ƒ. för att beteckna Carl von Linné d.y., alltså hans son med samma namn.

Exempel på auktorsnamn och auktorsförkortningar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]