Barbro Sachs-Osher

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Professor Barbro Sachs-Osher, född den 21 maj 1940, är Sveriges generalkonsul i San Francisco, USA. Universitetsutbildning, filosofie kandidatexamen, vid Stockholms universitet. Promoverades till filosofie hedersdoktor 2006 vid Konstnärliga fakulteten, Göteborgs universitet.

Under 1980-talet hade Barbro Osher uppdrag för bland andra Positiva Sverige, Turistrådet och Ingenjörsvetenskapsakademien. Hon blev Sveriges generalkonsul i Los Angeles 1995 och i San Francisco 1998.

Barbro Osher är ordförande för Bernard Osher Foundation och driver Pro Suecia Barbro Osher Foundation. Tillsammans med sin make, Bernard Osher, som drev en av USA:s största sparbanker, World Savings, har hon donerat miljardbelopp till främst konstnärliga och medicinska ändamål, varav en inte obetydlig del har gått till svenska institutioner. Confidencen, Kungliga Operan, Nationalmuseum, Moderna museet, Vadstenaakademien, Judiska museet och Dalhalla hör till de verksamheter som fått deras stöd.

För utforskande och integrering av så kallad komplementärmedicin i vanlig skolmedicin — benämnt integrativ medicin — har hon vid Karolinska Institutet, Harvard University och University of California låtit skapa Osher Center för integrativ medicin.[1]

Som erkännande för sin mecenatgärning har Barbro Osher fått en skulpturpark uppkallad efter sig. Parken, som fått namnet BarbroOsher Sculpture Garden, tillhör De Young Museum i San Francisco och ligger i Golden Gate Park.

Barbro Osher är aktiv inom av organisationen Swea och har bland annat grundat en lokalavdelning i San Francisco.

I en intervju om sin verksamhet i SVT–programmet Kobra 23 maj 2012 varnade hon för tanken att Sverige skulle söka eftersträva en övergång till USA:s system med beroenden av sponsring och mecenater för kultur och andra samhällsverksamheter.[2] Det är inte ett system hon sade sig uppleva som positivt.

2014 tilldelade regeringen henne professors namn för hennes insatser för svenskt kulturliv och för internationellt utbyte inom konst och kultur.[3]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Osher Center för integrativ medicin
  2. ^ SVT maj 2012, om programmet Kobra
  3. ^ Regeringens tilldelande av professors namn