Bijagosöarna

Karta över Guinea-Bissau med Bijagosöarna
Skulptur av kvinna.

Bijagosöarna eller Bissagosöarna är en grupp med runt 88 större och mindre öar i Atlanten utanför Guinea-Bissaus kust. Öarna har en sammanlagd areal om 2 624 km² och en befolkning på 30 000 invånare (2006).

Allmänt

Befolkningen talar i huvudsak Bijago och har en betydande grad av autonomi.

De mest betydande öarna är: Bolama, Bubaque, Carache, Caravela, Enu, Formosa, Galinhas, João Viera, Maio, Meneque, Orango, Orangozinho, Ponta, Roxa, Rubane, Soga, Unhacomo, Uno och Uracane.

Öarna utgör även ett biosfäriskt reservat, känt för djur som havssköldpaddor och primater och är till större delen skogbeklädda.

Historia

Under den pre-koloniala tiden var öarna centrala för handeln längs Västafrikas kust, och öarna byggde upp en stark flotta. 1535 drev de portugiserna på flykten när de försökte erövra öarna. Öarna kom inte under Portugal förrän 1936[källa behövs].

Bijagosöarna besöktes av den österrikiska antropologen och fotografen Hugo Bernatzik 1930-1931. Bernatzik dokumenterade vardagslivet bland Bijagosfolket.[1]

De södra öarna är idag naturreservat. Öarna Bubaque, Bolama, och Caravela har den största befolkningen och flest besök av turister.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
  1. ^ Geheimnisvolle Inselntropen Afrikas: Frauenstaat und Mutterrecht der Bidyogo; ein Forschungsbericht 1933