Borough

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Borough är en administrativ indelning, kommun, i engelskspråkiga länder. Betydelsen av termen varierar mellan olika länder.

Ordet, besläktat med svenskans borg, betecknade ursprungligen en bosättning omgiven av en mur.

Australien[redigera | redigera wikitext]

Det finns numera bara en kommun i Australien som benämns borough, nämligen Queenscliff i Victoria.

Republiken Irland[redigera | redigera wikitext]

I republiken Irland finns fem kommuner, som benämns borough. Detta innebär dock ingen särstatus för dessa, utan är endast en namnfråga.

Kanada[redigera | redigera wikitext]

I Ontario användes borough för att beteckna Torontos fem förstäder i Metropolitan Toronto från 1967. Fyra fick senare status som city, så East York blev Kanadas enda kommun med borough-status fram till att Metropolitan Toronto ersattes av det utvidgade Toronto 1998.

I Québec används borough som engelsk översättning av arrondissement, en enhet under kommunnivån.

Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Här används termen för olika typer av kommunala enheter. En speciell typ är London boroughs, de kommuner, t ex Westminster, som tillsammans utgör Greater London.

USA[redigera | redigera wikitext]

Kommunallagstiftningen är i USA en fråga för de enskilda staterna, varför det skiljer sig mellan dem.

I Alaska motsvarar borough ett county. I New York är det var och en av de fem kommuner som tillsammans utgör New York, alltså Brooklyn, Bronx, Manhattan, Staten Island och Queens. I några andra delstater är borough en benämning använd för vissa städer.

Andra betydelser[redigera | redigera wikitext]

Ibland används borough oegentligt vid översättning till engelska av till exempel svenska kommundelsnämnder och motsvarande. Förmodligen har man då utgått från Londons och New Yorks boroughs. Detta är inte riktigt korrekt då de svenska nämnderna endast är lokala styrelser inom en kommun och således inte egna juridiska personer.