Hoppa till innehållet

Camillo Tychsen

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Nicolai Georg Camillo Tychsen, född 24 januari 1826 i Köpenhamn, död 29 mars 1888, var en dansk matematiker.

Tychsen, som var apotekarson, kom 1841 i optikerlära, tog 1846 polyteknisk inträdesexamen och 1850 en partiell examen i matematik och fysik. Efter sitt äktenskap 1852 ägnade han sig i viss utsträckning åt undervisning, men levde även på sin förmögenhet. År 1862 besvarade han Köpenhamns universitets prisuppgift i matematik, men kunde enligt de dåvarande reglerna som ickestudent inte tilldelas priset, vartill han förklarades värdig. År 1866 tilldelades han filosofie doktorsgraden av universitetet i Jena. År 1870 blev han anställd som matematikkunnig medlem av direktionen för Statens Livsforsikringsanstalter, en befattning vilken han behöll till sin död.

Tychsen utgav bland annat en mindre lärobok i differential- och integralkalkyl (1870), men störst betydelse fick han genom att 1859 starta "Mathematisk Tidsskrift" tillsammans med observatorn Hans Schjellerup. Den sistnämnde var dock endast redaktör i ett år, och tidskriften redigerades därefter av Tychsen ensam intill 1870.

Källor