Carphodactylidae

Från Wikipedia
Version från den 13 mars 2013 kl. 23.53 av Addbot (Diskussion | Bidrag) (Bot överför 6 interwikilänk(ar), som nu återfinns på sidan d:q137560Wikidata)
Carphodactylidae
Phyllurus platurus
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamRyggsträngsdjur
Chordata
UnderstamRyggradsdjur
Vertebrata
KlassKräldjur
Reptilia
UnderklassDiapsider
Diapsida
OrdningFjällbärande kräldjur
Squamata
UnderordningÖdlor
Lacertilia
InfraordningGekkota
FamiljCarphodactylidae
Vetenskapligt namn
§ Carphodactylidae
AuktorKluge, 1987
Hitta fler artiklar om djur med

Carphodactylidae är en familj i infraordningen Gekkota bland fjällbärande kräldjur som uteslutande förekommer i Australien.[1] Djurgruppen beskrevs 1987 av Arnold G. Kluge som ett tribus till familjen Diplodactylidae men 2004 upphöjdes gruppens status av D. Han et al. till självständig familj.

Kännetecken

Medlemmarna skiljer sig från andra djur i underordningen Gekkota genom flera morfologiska egenheter. Till exempel är de två delarna av intermaxillärknotan inte sammanvuxna. Hjässbenet (Os parietale) är kort och brett. Tänderna är korta och talrika. Antalet ländkotor är två eller tre. Den korta svansen är vid roten påfallande tjock och har bihang som påminner om taggar. På kroppen finns flera knölar som fjäll omkring som är anordnade i en rosett. De yttre öronen är jämförelsevis stora och hölls horisontala.

Systematik

Yttre systematik

Carphodactylidae utgör systergruppen till fenfotingar (Pygopodidae) och de bildar tillsammans en klad som saknar vetenskapligt namn. Denna klad utgör i sin tur systergruppen till familjen Diplodactylidae. Alla tre familjer tillsamman bildar den systematiska gruppen Pygopodomorpha som uteslutande förekommer i den australiska regionen.

Inre systematik

I familjen skiljs mellan omkring 30 arter fördelade på 5 släkten.

Referenser

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 14 juli 2009.

Noter

  1. ^ Tony Gamble | University of Minnesota Carphodactylidae

Tryckta källor

  • D. Han, K. Zhou, A. M. Bauer: Phylogenetic relationships among gekkotan lizards inferred from C-mos nuclear DNA sequences and a new classification of the Gekkota. PDF