Hoppa till innehållet

Chün

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Chünglaserad skål från Yuandynastin
samma skål som ovan, ovanifrån.


Chün (kinesiska: 钧釉, pinyin: junyou), är en keramisk glasyrtyp som uppfanns i Kina under Songdynastin.

Chünglasyrer är transparenta svagt blåaktiga glasyrer, som tilltar effektfullt i färgstyrka där den ligger tjockare. Keramisk tradition bjuder bland annat att lägga chünnglasyrer över en vit skärv som i förväg, innan leran bränns första gången i så kallad skröjbränning, dekorerats med inristningar eller avtryck. Chünglasyrens optimala skönhet uppnås inte sällan när den ligger på porslinskärv. Chün bränns ofta i reducerande ugnsatmosfär, det vill säga att man medan glasyren är flytande i ugnen reducerar ugnens syretillförsel.

Glasyrens blåaktiga toner kommer vanligen från mikroskopiska bubblor i glasyren. Ofta har benmjöl använts för att uppnå den transparens och glans som kännetecknar glasyren.

Chün är i viss mån besläktad med den mer grönaktiga celadonglasyren. Celadon, är också en klassisk orientalisk glasyr i likhet med tenmoku, och oxblod eller "kopparröd" glasyr.

Källor

Finn Lyngaard (1984). Keramisk håndbog (1). sid. 167-172