Cirkusmusik

Från Wikipedia
Ångorgel som gör reklam för en cirkus.

Cirkusmusik är musik som spelas när cirkusnumren presenteras på en cirkus och som ackompanjemang till numren, men också i samband med parader.

Musik har använts på cirkus åtminstone sedan slutet av 1700-talet, då ofta med en trumma och några flöjter, och år 1770 fanns en en orkester på Philip Astleys cirkus i London.[1]

I början bestod cirkusmusiken av populära melodier som spelades på violin och olika träblåsinstrument men på 1830-talet började man att använda brassband. De följde med på turnéen och spelade också vid en parad genom staden för att göra reklam för cirkusen. På 1870-talet var det vanligt att orkestern kompletterades med en ångorgel.[2]

Repertoaren består vanligen av marschmusik, ragtime, valser, galopper och annan dansmusik. Bland kompositörerna kan nämnas orkesterledaren Karl King, som skrev 280 melodier under sin livstid,[3] och John Philip Sousa, vars mest populära marsch "Stars and Stripes Forever" dock aldrig ingår i föreställningen men spelas för att varna för en farlig situation.[2] Den mest kända cirkusmelodin är "Gladiatorernas intåg", en militärmarsch av den tjeckiska kompositören Julius Fučík som har arrangerats för en mindre orkester av kanadensaren Louis-Phillipe Laurendeau[4] och används till att introducera clownerna.

Musikexempel[redigera | redigera wikitext]

"Gladiatorernas intåg"
framförd av United States Marine Band.
"Stars and Stripes Forever"
framförd av United States Marine Band.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rüdiger Becker (2008) (på tyska). Circusmusik in Deutschland. Universität zu Köln. sid. 40 
  2. ^ [a b] ”A Brief History of Circus Music” (på engelska). https://www.wqxr.org/story/brief-history-circus-music/. Läst 2 juni 2021. 
  3. ^ ”Karl L King” (på engelska). http://www.karlking.us/kkingbio.htm. Läst 2 juni 2021. 
  4. ^ ”Thunder and Blazes” (på engelska). http://bandmusicpdf.org/thunderandblazes/. Läst 2 juni 2021.