Flöjt

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För fartygstypen, se flöjtskepp.
Herdepojke spelar flöjt. Målning av Sophie Gengembre Anderson, 1881
Tvärflöjtsspelare

Flöjten är en gammal form av blåsinstrument. En mellan 30 000 och 37 000 år gammal flöjt gjord av mammutben funnen i de tyska Alperna är det äldsta musikinstrument som hittats. Den allra enklaste typen av flöjt är ett rör där man blåser över öppningen som när man blåser in i en flaska. I den andra änden av spektrumet finns den västerländska konsertflöjten med sitt komplexa system av hål och klaffar.

Toner bildas av en stående svängande luftpelare. Tonhöjden kan ändras, oftast genom att man öppnar och stänger en serie hål i flöjtrörets sida med hjälp av fingrar eller klaffar. Det finns även flöjter med en dragbar del för att ändra tonen.

Enkla pipor som saknar fingerhål eller annan anordning för att åstadkomma olika toner kallas normalt inte för flöjter trots att de räknas dit om man går efter hur ljudet åstadkommes. Hit hör enkla folkinstrument, såväl som visselpipor som används för andra ändamål än musik. Även lergöken är en sorts flöjt. En av huvudtyperna av orgelstämmor kallas flöjtstämmor, då piporna i dem rent ljudtekniskt kan betraktas som flöjter.

Typer av flöjter[redigera | redigera wikitext]

Flöjter kan delas in på olika sätt. På de flesta av dem blåser man direkt på själva flöjten. Spaltflöjterna, till exempel blockflöjten, har en kanal (spalt) som riktar luftströmmen mot en kant där tonen alstras. Detta gör instrumentet mera lättspelat, men minskar samtidigt musikerns kontroll över tonen något. Spaltflöjter är vanliga folkinstrument i de flesta kulturer. Ett exempel är den svenska spilåpipan.

Ett annat sätt att dela in flöjter är mellan flöjter som blåses från sidan, såsom den västerländska konsertflöjten, även kallad tvärflöjt, och den indiska flöjten bansuri, och flöjter som blåses från änden såsom blockflöjter, shakuhachi från Japan och den sydamerikanska panflöjten. På flöjter som blåses från sidan används ett hål på flöjtens sida för att åstadkomma tonen, istället för blåsning på rörets ände.

Flöjter kan vara öppna eller slutna i bägge ändar. Lergöken och panflöjten liksom visselpipan är slutna. Flöjter med öppna ändar, såsom tvärflöjten och blockflöjten, erbjuder en mjukare klangfärg och ger den spelande större möjlighet att påverka tonen. Orgelpipor finns både öppna och slutna, vilket ger olika klangfärg. De tillhör gruppen labialpipor (av latin labium = läpp). Den andra stora pipgruppen i orglar är tungpiporna, som till den grundläggande konstruktionen motsvarar klarinett, oboe, fagott etc.

De flesta flöjter blåses med munnen, men i vissa kulturer finns näsflöjter. Orgeln blåses med hjälp av bälgar eller fläktar.

Den grekiska aulosen, ofta kallad dubbelflöjt, är egentligen inte en flöjt utan ett rörbladsinstrument liknande oboe.

Blockflöjt[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Blockflöjt

Blockflöjten, finns i garklein-, sopranino-, sopran-, alt-, tenor-, bas-, kontrabas-, och subkontrabas-utförande. Av dessa har bas- kontrabas och subkontrabasblockflöjten ett krökt anblåsningsrör fram till luftspalten, och spelaren tar hjälp av ett band runt halsen och håller flöjten på samma sätt som en fagottist håller sitt instrument, medan övriga blockflöjter blåses från änden av flöjten. Blockflöjten var mycket vanlig fram till 1600-talets slut, då tvärflöjten trängde undan den, men har fått en pånyttfödelse under modern tid. Olika blockflöjtsliknande instrument är vanliga folkinstrument; i Sverige finns exempelvis spilåpipa och härjedalspipa.

Tvärflöjt[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Tvärflöjt

Tvärflöjt eller traversflöjt är ett blåsinstrument som tillverkas av trä, metall eller plastmaterial (exempelvis delrin), helt eller delvis försedd med klaffmekanismer som täcker hålen. Tvärflöjter finns i fyra stämningar: piccola, alt, bas samt den vanligaste som kallas stor flöjt. Idag tillverkas tvärflöjter mest i metall, men de räknas fortfarande till träblåsinstrumenten. Exklusiv är silverflöjten helt tillverkad i silver.

Tvärflöjten hålls horisontellt och blåses från sidan.

Lista över olika typer av flöjter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]