Dawn (rymdsond)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Dawn
Dawn med Vesta och Ceres i bakgrunden
Dawn med Vesta och Ceres i bakgrunden
Status På väg mot mål
Organisation NASA
Större entreprenör Orbital Sciences, JPL, UCLA
Typ Kretsare
Satellit till Vesta sedan Ceres
Uppskjutning 27 september, 2007 (11:34 UTC)
Uppskjutningsfarkost Delta 7925H
Uppdragets varaktighet 8 år
NSSDC-ID 2007-043A
Webbplats Dawn Home
Massa 1,250 kg
Omloppsbanans egenskaper
Excentricitet ~cirkulär
Banlutning Polär

Dawn är en obemannad rymdsond som lyfte den 27 september 2007 klockan 13:34, svensk tid, från Kennedy Space Center, Florida i USA. Sonden ska undersöka de två tyngsta objekten i asteroidbältet, dvärgplaneten Ceres och asteroiden Vesta.

Dawn drivs med hjälp av en jonmotor som gör det möjligt att ändra rymdsondens bana och riktning under uppdragets gång utan att ha med sig stora mängder bränsle.

Uppdrag[redigera | redigera wikitext]

Uppdragets mål är att undersöka solsystemets allra tidigaste epoker genom att studera två av de största asteroiderna i detalj. Ceres och Vesta har många egenskaper i kontrast med varandra som man tror är resultatet av att de bildats i två olika regioner av solsystemet. Man tror att Ceres kan ha haft en "kall och blöt" skapelse, som kan ha lämnat kvar vatten under dess yta, och man tror att Vesta kan ha haft en "het och torr" skapelse som kan ha orsakat vulkanism.

Status[redigera | redigera wikitext]

Efter raketuppskjutningen från Kennedy Space Center den 27 september 2007 och inledande kontroller av rymdfarkosten startades Dawns jonmotorer den 17 december. Omloppsbanan runt solen förstorades till den grad att den närmade sig planeten Mars, där en förbiflygning med gravitationsslunga gjordes i februari 2009. Under detta första interplanetariska stadium av resan var jonmotorerna igång 270 dygn, eller 85% av tiden. Dawn förbrukade endast 72 kilogram drivmedel (xenongas) för att uppnå en hastighetsändring på 1.81 km/s. Den 20 november 2008 gjorde Dawn sin första kursrättningsmanöver (engelska: Trajectory Correction Maneuver; TCM1) genom att driva på med jonmotor 1 i 2 timmar och 11 minuter. Ytterligare en kursrättningsmanöver var planerad i januari 2009, men efter Dawns konjunktion med solen bedömdes den onödig och utfördes aldrig.

Dawn kom närmast Mars den 17 februari 2009, då sonden flög 549 km över Marsytan och genomförde en lyckad gravitationsslunga. Samtidigt försatte sig Dawn i säkerhetsläge, med dataförlust som följd. Två dagar senare var farkosten i normal drift igen. Orsaken till driftstoppet uppgavs vara ett mjukvarufel.

Resan fortsatte utåt och in i asteroidbältet. Den första bilden av Vesta släpptes 3 maj 2011, samtidigt som Dawn började närma sig asteroiden. Dawn nådde Vesta den 16 juli 2011. Rymdsonden planerades lämna asteroiden 26 augusti 2012, men på grund av försening lämnade rymdsonden asteroiden istället först 5 september.

Milstolpar[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]