Earl Doherty

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Earl J. Doherty, född 1941, är historiker, språkvetare och författare, bosatt i Kanada där han avlagt en Bacherlor of Art-examen i antikens historia och klassiska språk. Han har avgränsat sina studier till framför allt Bibelns Nya Testamentets uppkomst och den där presenterade synen på Jesus som en mytisk person. Om detta har Doherthy bland annat utgivit boken The Jesus Puzzle.

Dohertys syn på kristendomens uppkomst[redigera | redigera wikitext]

Det centrala i Dohertys föreställning är hans beskrivning av Jesus som en mytisk person konstruerad i antikens miljö och beskriven i Nya Testamentet. Doherty är således anhängare av den s.k. ahistoriska hypotesen, vilken även kallas mytteorin. Paulus brev och andra brev i NT är viktiga i Dohertys studier. Evangelierna tillkom i Dohertys mening efter de paulinska breven. Han menar att kristendomen uppkom ur ett platonskt synsätt, med världen uppdelad i högre och lägre sfärer, samt en judisk föreställning om en gudomlig Son (sedermera omnämnd Jesus Kristus, den smorde frälsaren) som likt Visheten (Sophia) är en emanation av Gud, som stiger ned för att förklara den komplicerade gudomen för mänskligheten. I en lägre sfär, köttets sfär ("i köttet" i Bibel 1917), närmare jorden än de högre gudomliga sfärerna, genomförde Jesus Kristus sitt blodsoffer (som Doherty menar beskrivs i Hebreerbrevet) och genomborrades av demonerna, för att frälsa mänskligheten. Detta anser Doherty är det Paulus åsyftar då han talar om Jesu korsfästelse och död. Doherty avvisar det fåtal ställen där referenser till bland annat Pontius Pilatus görs, i de nytestamentliga breven liksom hos Josefus och Tacitus, som senare kristna interpolationer. Då Paulus i första Korinthierbrevet talar om att Jesus visade sig (grek. opthe enligt Doherty, att bli synlig för, att uppenbara sig för, att bli sedd av) för Kefas m.fl., menar Doherty att detta åsyftar andliga uppenbarelser av den gudomlige Kristus. Detta stöds, anser Doherty, bland annat av att Paulus själv räknas upp bland dem som Jesus visade sig för, trots att han normalt inte anses ha träffat Jesus medan denne var i livet. Den andlige Jesus som Paulus ska ha trott på, ska i senare föreställningar ha utvecklats till en historisk person, menar Doherty, och hos bland andra Ignatius finner man ett mellanting, där alla legender ännu ej hunnit utvecklas.[1].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Earl Doherty, The Jesus Puzzle: Did Christianity Begin with a Mythical Christ? (1999) ISBN 0-9686014-0-5

Publikationer[redigera | redigera wikitext]

  • Challenging the Verdict (2000)
  • The Jesus Puzzle
  • The Jesus Puzzle, A Novel About the Greatest Question of Our Time

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]


Camera-photo.svg Flag of Canada.svg Denna biografiska artikel om en person från Kanada behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.