Eddie Murphy

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Eddie Murphy
Eddie Murphy 2010
Eddie Murphy 2010
Född Edward Regan Murphy
3 april 1961 (53 år)
Brooklyn, New York, New York, USA
Aktiva år 1976–
Maka Nicole Mitchell (1993-2006)
Tracey Edmonds (2008)
Partner Melanie Brown (2006-2007
Paige Butcher (2012-)
Betydande roller
Billy Ray Valentine i Ombytta roller
Axel Foley i Snuten i Hollywood
Prins Akeem i En prins i New York
Åsnan i Shrek
Norbit / Rasputia / Mr. Wong i Norbit
IMDb

Eddie Murphy, egentligen Edward Regan Murphy, född 3 april 1961 i Brooklyn, New York, är en amerikansk skådespelare samt före detta ståuppkomiker och sångare. Murphy var tidigare en av TV-programmet Saturday Night Lives stora stjärnor. Han har haft en karriär som ståuppkomiker och showerna Delirious (1983) och Raw (1987) visar upp hans repertoar från hans tid som ståuppkomiker. På senare tid har Murphy tagit avstånd från den fräna komik han uppträdde med under perioden för Delirious och Raw.

Han är även en framgångsrik imitatör, med Michael Jackson, James Brown, Teddy Pendergrass, Stevie Wonder och Elvis på repertoaren. Murphy var även skaparen bakom den leranimerade TV-serien PJs från tidigt 2000-tal. Han har även spelat in en del musik på 80-talet, mest känd är "Party All the Time". Murphy är känd för att spela flera roller samtidigt i en del av sina filmer (till exempel En prins i New York (1988)), i smink och "fat suits" som gör honom oigenkännlig.

Murphy var tidigare gift med Nicole Mitchell och är far till sju barn. Det ryktades länge att han var far till Melanie Browns (även känd som Mel B från Spice Girls) dotter Angel. I början av augusti 2007 erkände han faderskapet efter att ett DNA-test visat att han var far till barnet.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]