Embargo

Från Wikipedia
Version från den 16 juli 2017 kl. 20.03 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.4.2))

Embargo eller handelsembargo (av spanskans embargo vilket betyder utmätning) är en politisk och diplomatisk åtgärd som förbjuder landets medborgare att handla med och investera i ett specifikt land eller territorium.[1]

Embargon räknas som juridiska handelshinder och utfärdas vanligen som politisk påtryckning mot regimen i det land som utsätts för embargo genom att sänka det utsatta landets import och export och därmed allvarligt störa dess ekonomi, och samtidigt underblåsa folkliga protester. Till exempel kan embargo läggas på utländska fartyg i en hamn; fartyget tillåts då inte lämna hamnen förrän dess företag gått med på vissa krav.

Embargo klassas inte som en krigshandling och får ej blandas ihop med blockad som är en krigshandling.[2] Skillnaden är att en blockad innebär ett fysiskt hinder för inte bara den egna utan all handel med det drabbade landet, vanligtvis genom en sjöblockad av landets hamnar, medan ett embargo alltså endast är en legal åtgärd och därmed endast gäller inom den egna jurisdiktionen.

Kända handelsembargon

Källor

Externa länkar

Hellström, Jerker (2009) EU:s vapenembargo mot Kina ur ett svenskt perspektiv Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI)