Förenade malajstaterna

Från Wikipedia
Version från den 20 maj 2015 kl. 08.03 av Sjundebot (Diskussion | Bidrag) (clean up, rättar stavfel: utrikes-och försvarsfrågor → utrikes- och försvarsfrågor med AWB)
Brittiska Malaya 1922
  Förenade malajstaterna
Förenade malajstaterna




1895–1946
Fil:Coat of Arms of the Federated Malay States (1895 - 1946).svg
Flagga Vapen
Förenade malajstaterna i Brittiska Malaya
Förenade malajstaterna i Brittiska Malaya
Förenade malajstaterna i Brittiska Malaya
Huvudstad Kuala Lumpur
Språk malajiska, engelska
Religion islam
Statsskick protektorat
Bildades 1895


Upphörde 1946
 – uppgick i Malajiska unionen
Valuta Straits dollar
Idag del av Malaysia

De Förenade malajstaterna eller Malajiska skyddsstaterna var en federation av fyra brittiska protektoratMalackahalvön: Selangor, Perak, Negeri Sembilan och Pahang etablerad av den brittiska regeringen 1895, som varade fram till 1946, då de, tillsammans med Straits Settlements och de Oförenade malajstaterna bildade Malajiska unionen. Två år senare blev unionen Malajiska federationen och slutligen Malaysia 1963 med införlivandet av Sabah (då Brittiska nordborneo), Sarawak och Singapore.

Storbritannien var ansvariga för utrikes- och försvarsfrågor i förbundet, medan staterna fortsatte att vara ansvariga för sin inrikespolitik. Ändå skulle den brittiska resident generalen ge råd på inhemska frågor, och staterna var bundna genom avtal att följa dessa råd. Förbundet hade Kuala Lumpur, som då var en del av Selangor, som huvudstad. Federationens första resident general var Sir Frank Swettenham.

Federationen, tillsammans med de övriga malajstaterna och brittiska besittningarna i Brittiska Malaya, invaderades och ockuperades av den japanska armen under andra världskriget. Efter befrielsen av Malaya till följd av den japanska kapitulationen återställdes inte förbundet. Däremot behölls det federala statsskicket som en modell för att förena de olika staterna på Malackahalvön.