Flatiron Building

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 40°44′28″N 73°59′23″V / 40.74111°N 73.98972°V / 40.74111; -73.98972

Ej att förväxla med Flat Iron Building, Stockholm.
Flatiron building i New York City, sedd norrifrån.
Flatiron Building i New York City, sedd söderifrån.

Flatiron Building, (sv. Strykjärnshuset) som den nu för tiden kallas, är en byggnad på Manhattan i New York.

Byggnaden kallades ursprungligen för The Fuller Building, genom att det var företaget Fuller Construction Co. som uppförde byggnaden men den blev genom sin likhet med ett strykjärn kallad för strykjärnshuset i folkmun.

Den 87 meter höga byggnaden var en av de högsta byggnaderna i New York när den uppfördes 1902. Arkitekt var Daniel Burnham. Byggnaden står på en triangulär tomtyta i korsningen mellan Broadway, femte avenyn och 23:e gatan. Orsaken till husets yttre form var inte en arkitekttonisk originell formgivning utan för att utnyttja den extremt dyra tomtmarken på Manhattan maximalt. Man ritade huset helt enkelt så att huskroppen precis gick utefter tomtgränsen mot trottoaren.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Tekniken som gjorde det möjligt att bygga höga hus utvecklades bl. annat av Trussed Concrete Steel Co. i New York där den armerade betongen och stommar av stålbalkar utgjorde den grundläggande konstruktionstekniken, en teknik som kort därefter introducerades i Europa i början av 1900-talet av bl.a. Ivar Kreuger för den svenska marknaden.

Se även[redigera | redigera wikitext]