Flatiron Building

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Flatiron Building
Flatiron Building
Plats New York
Typ Skyskrapa
Användning Kontor
Högsta höjd 91 m
Våningar ovan jord 22
Färdigställd 1902
Arkitekt Daniel Burnham
Koordinater: 40°44′28″N 73°59′23″V / 40.74111°N 73.98972°V / 40.74111; -73.98972
Ej att förväxla med Flat Iron Building, Stockholm.

Flatiron Building (svenska Strykjärnshuset) som den nu för tiden kallas, är en byggnad på Manhattan i New York.

Byggnaden kallades ursprungligen för The Fuller Building, då det var företaget Fuller Construction Co. som uppförde byggnaden men den blev genom sin likhet med ett strykjärn kallad för strykjärnshuset i folkmun.

Den 91 meter höga byggnaden var en av de högsta byggnaderna i New York när den uppfördes 1902. Arkitekt var Daniel Burnham. Byggnaden står på en triangulär tomtyta i korsningen mellan Broadway, Fifth Avenue och 22nd Street. Byggnadens form var inte en följd av någon arkitektoniskt originell formgivning utan för att utnyttja den extremt dyra tomtmarken på Manhattan maximalt. Byggnaden ritades så att huskroppen precis gick utefter tomtgränsen mot trottoaren.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Tekniken som gjorde det möjligt att bygga höga hus utvecklades bland annat av Trussed Concrete Steel Company i New York där den armerade betongen och stommar av stålbalkar utgjorde den grundläggande konstruktionstekniken. Denna teknik introducerades i Europa i början av 1900-talet av bland andra Ivar Kreuger för den svenska marknaden.

Se även[redigera | redigera wikitext]