Flytande ö

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Pirttijärvi flottholme i Norrbotten

En flytande ö eller flottholme är ett naturligt föremål som flyter på ytan av en vattensamling och som inte sitter fast vid vattensamlingens botten. Konstgjorda flytande öar kallas vanligen för pontoner. Flytande öar är inga landmassor och räknas därför inte som äkta öar, trots att de delvis består av jord.

Ibland är flytande öar mer än hundra meter långa. De förekommer bland annat på stora floder (som Amazonfloden) eller på större insjöar. För närvarande är inga flytande öar kända som flyter på det öppna havet men det antas att liknande fall förekom i förhistorisk tid. Om en flytande ö består en längre tid kan det finnas växtlighet på den, till och med små träd. Dessa öar rör sig på grund av vindens och vattenströmmens aktivitet.

Flytande öar tillkommer på olika sätt. Till exempel kan de ha varit en del av strandlinjen som lossat under en översvämning eller avsiktlig nivåhöjning. Större bitar har sin växtlighet kvar. Nära ekvatorn finns flytande öar som består av frigjorda korallrev. Dessa kan bli ganska stora men saknar vanligen växtlighet.

Föremålet hålls på vattenytan med hjälp av inneslutna gaser som ökar öns lyftkraft. Mikroorganismer och svampar bilder gaser som metan och koldioxid.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, 29 oktober 2009.