Flytande LNG-terminal

Från Wikipedia
Klaipėdos Naftas flytande LNG-terminal Independence i Klaipėdas hamn
FSRU Toscana, byggd 2013, i Italien
FSRU Golar Winter i Rio de Janeiros hamn, 2012

En flytande LNG-terminal (FSRU) (engelska: Floating Storage Regasification Unit) är ett flyttbar, men fast förankrat, LNG-tankfartyg med en integrerad förgasningsanläggning.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

Fartyget används som LNG-terminal i en importhamn där den fast förankrad kan ta emot flytande naturgas som lossas från anlöpande fartyg. Genom sin storlek fungerar fartyget även som en depå för att jämna ut skillnader i till- och frånflöden. Från terminalens förgasningsanläggning transporteras gasen vidare i gasform genom naturgasrörledningar, men kan även vidaretransporteras direkt i flytande form med specialiserade fartyg, järnvägsvagnar och tankbilar.

En flytande LNG-terminal kan antingen vara ett fartyg, som är specialbyggt för ändamålet med integrerad förgasninganläggning, eller är en tidigare LNG-tanker som modifierats för ändamålet.[1]

Användning[redigera | redigera wikitext]

Första halvåret 2022 fanns 33 flytande LNG-terminaler i världen.[2] Flertalet fartyg ägs av rederierna Excelerate Energy i USA, brittiska Golar LNG samt norska Höegh LNG och BW Group.

I början av 2020 importerade 19 länder, flertalet icke-europeiska, naturgas genom flytande naturgasterminaler.[2] I Tyskland ledde under 2022, som en följd av strypning av gastillförseln i rörledningar från Ryssland efter Rysslands invasion av Ukraina 2022, regeringen och näringslivet till att chartra sex flytande LNG-terminaler för idriftsättande från årsskiftet 2022/2023.

Flytande LNG-terminaler i Europa i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]