Göteborgs Sjöscoutkår

Från Wikipedia
Göteborgs Sjöscoutkår
TypScoutkår
SätesortGöteborg, Sverige Sverige
Grundad1913
Medlemsantal150
gsjo.org

Göteborgs Sjöscoutkår är en direktansluten scoutkår till Scouterna som bildades 1913. Kåren har sin bas i Göteborg på kårstationen som ligger på Brännö.[1] Sjöverksamheten sköts ifrån sjöscoutgården Klippan som ligger i Klippans kulturreservat i Majorna.[2] Kåren hade 2018 drygt 150 medlemmar. Göteborgs Sjöscoutkår är en av Sveriges äldsta fortfarande aktiva scoutkårer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

De första sjöscouterna i Göteborg samlades den 16 november 1913 i en arrendestuga i Långedrag och genomförde sin första segling under förmiddagen samma dag. Ledaren för scouterna var sjökapten Tage Svalander som också blev den första ordföranden i föreningen.

År 1945 blev föreningen utköpta från huset i Långedrag, och med hjälp av de pengarna och ytterligare insamlat kapital inköptes en fastighet på Brännö i Göteborgs södra skärgård. Där byggdes den nuvarande kårstationen.

Sedan år 1975 hyr föreningen mangårdshuset till Älvsborgs Kungsladugård i Klippans kulturreservat,[3] där verksamheten även har hållits på veckodagar sedan dess.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Göteborgs Sjöscoutkår har verksamhet från 10 års ålder:

Kåren håller till i kårstationen på Brännö och i sjöscoutgården på Klippan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]