Galjonsfigur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Galjonsfigur på segelfartyget Christian Radich

En galjonsfigur, även galjonsbild eller kuttersmycke (efter kutter), är en allegorisk bild snidad i trä. Bilden föreställer vanligen den figur som givit båten dess namn och är monterad i fartygets för. Dessa figurer, som på stora fartyg var av betydande dimensioner, förekom allmänt på äldre örlogsfartyg, men även ofta på segelfartyg.

I Sverige ersattes galjonsfiguren senare av stävornament, på svenska örlogsfartyg vanligen en sköld med tre kronor.

Överförda betydelser[redigera | redigera wikitext]

Galjonsfigur kan även vara någon som får företräda ett företag eller en organisation, antingen dess ledare eller en känd person, såsom Ricky Martin för Unicef. Det kan även vara en målvakt i skalbolagsmål som får stå som galjonsfigur.

Ett kuttersmycke kan i överförd betydelse vara en vacker kvinna som en båtägare gör till en statussymbol genom att hon ligger på däck och solar. Det kan även vara en nedsättande benämning på någons fru eller flickvän, om hon anses som vacker men inte särskilt intelligent och mest ses som ett "smycke som kuttrar"[källa behövs].

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Galionsbild, 1904–1926.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]