Holyhead

Från Wikipedia
Version från den 20 september 2014 kl. 12.23 av Le Lapin Vert (Diskussion | Bidrag) (Gjorde redigering 27626978 av 80.186.5.103 (diskussion) ogjord)
St. Cybis kyrka i Holyhead.

Holyhead (kymriska Caergybi, "St. Cybis fort") är den största orten i grevskapet Anglesey i nordvästra Wales. Befolkningen uppgick till 11 237 invånare vid folkräkningen 2001, på en yta av 2,85 kvadratkilometer.[1] Orten ligger inte på själva ön Anglesey, utan på Holy Island, som har broförbindelse med huvudön.

Centrum ligger runt St. Cybis kyrka, som är byggt inuti det enda romerska fortet i Europa med bara tre murar - den fjärde muren var havet, som då nådde fram till fortet. Romarna byggde också ett fyrtorn på toppen av Holyhead Mountain, inuti Mynydd y Twr, en förhistorisk fästning. Området har den största koncentrationen av spår efter förhistoriska bostäder, gravkammare och megalitiska monument i Storbritannien.

Holyhead är mest känd för sin färje- och frakthamn. Stena Line har sitt huvudkontor i området. Bland färjelinjerna är den till Dublins hamnstad Dún Laoghaire den mest kända; den är den viktigaste förbindelsen från centrala och norra England till Irland. Postrutten från London som blev anlagt av Thomas Telford i början av 1800-talet var viktig för etablerandet av Holyhead som hamnstad.

Ortens betydelse som maritimt center hade sin höjdpunkt på 1800-talet, då en cirka 4 km lång vågbrytare byggdes. Den gav en säker hamn på den stormiga sjövägen till Liverpool och industrihamnarna i Lancashire.

Den viktigaste industrin i Holyhead är nu baserad på aluminium. Rio Tinto's Anglesey Aluminium driver ett aluminiumverk i utkanten av staden, och det finns också ett bauxitraffineri i närheten. Det importeras bauxit- och aluminiummalm från Jamaica och Australien genom hamnen i Holyhead. Ett transportband går under staden från hamnen till fabrikerna så att man slipper vägtransporter.

Holyhead var värd för de nationella Eisteddfoden 1927.

Källor

Externa länkar