Hoppa till innehållet

Ian Fraser

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Ian Masson Fraser, född 17 december 1917 i Forres, Moray, Skottland, död 10 april 2018 i Alva, Clackmannanshire, Skottland,[1] var en skotsk psalmförfattare, författare, präst och medlem av Iona Community[2].

Biografi

Ian Fraser verkade som präst i Church of Scotland och skrev ett flertal psalmer i skotska psalmboken, förutom böcker om teologiska och kristna ämnen. Fraser var en av de ursprungliga medlemmarna i den ekumeniska internationella kommuniteten Iona Community, som sedan 1938 under George MacLeods ledning restaurerat och nyskapat ön Ionas legendariska urkristna klostermiljö. Under några år arbetade han för Kyrkornas världsråd i Genève och var i nio år decanus och chef för missionsavdelningen vid Selly Oak College i Birmingham. På 1960-talet skapade han Scottish Churches' House i Dunblane och fungerade länge som dess föreståndare. I denna position hade han stort inflytande inom skotska kyrkornas musikråd och hade bland annat ansvar för sammanställningen av två större musikurvalssamlingar, Dunbland Praises.

Verk i urval

Psalmer

Böcker

  • Reinventing theology as the people's work, 1949.
  • The fire runs: God's people participating in change, 1975.
  • Living a Countersign: From Iona to Basic Christian Communities, 1990.
  • Caring for Planet Earth: Stories and Prayers for Children, 2000.
  • Many Cells - One Body: Stories From Small Christian Communities, 2003.

Referenser

Noter